Hovioikeus lievensi Valviran virkamiesten valelääkärituomiota

Hovioikeuden mukaan Valviran virkamiehet olivat valelääkäritapauksessa rikkoneet virkavelvollisuuttaan, mutta eivät tahallisesti. Hovioikeus myös perui käräjäoikeuden virkamiehille määräämät sakot, mutta tuomitsi heille varoituksen.

Kotimaa
Esa Laiho.
Valelääkärinä toiminut Esa Laiho.Kimmo Mäntylä / EPA

Helsingin hovioikeus on lieventänyt käräjäoikeuden viime vuoden maaliskuussa langettamaa tuomiota niin sanotussa Valviran valelääkärijutussa. Oikeus antoi päätöksensä tänään.

Viime vuonna kolme sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston virkamiestä tuomittiin Helsingin käräjäoikeudessa virkavelvollisuuden rikkomisesta. Nyt hovioikeus katsoi, että virkamiehet olivat rikkoneet virkavelvollisuuttaan, mutta se ei ollut tahallista.

Hovioikeus myös perui käräjäoikeuden virkamiehille määräämät sakot ja tuomitsi heille varoituksen. Varoitus on sakkoa lievempi rangaistus, jota sovelletaan lievästi moitittaviin tekoihin virkasuhteissa.

Valviraan oli ilmoitettu valelääkäri Esa Laihosta ja toisesta Pirkanmaalla toimineesta miehestä, mutta virasto ei ollut tarkistanut Laihon tai toisen henkilön opintotodistusten aitoutta. Käräjäoikeus tuomitsi virkamiehille kovat sakot.

Kaksi virkamiestä sai 60 päiväsakkoa, mikä heidän tuloillaan tarkoitti hiukan alle 4 000 euroa. Yksi sai 80 päiväsakkoa, mikä hänen tuloillaan oli noin 3 000 euroa.

Virkamiehet ihmettelivät syytteitä Yle Uutisille vuonna 2013. Yksi virkarikostuomion saaneista oli Valviran lupaosaston johtaja Jussi Holmalahti, jonka mukaan "Valvirassa on tehty kaikki asiat niin hyvin kuin on kyetty".

Valviran hallintojohtaja Ritva Kujalan mukaan oikeuden antamat varoitukset eivät tule vaikuttamaan virkamiesten työskentelyyn, koska he ovat muuten tehneet työnsä moitteettomasti. Kolmesta virkamiehestä kaksi jatkaa työtänsä entiseen tapaan. Yksi heistä on irtisanoutunut hiljattain.