Paras vasta joulusaunaan syntyy juhannuksen jälkeen

Saunavihtoja voi pakastaa kesällä kerralla enemmänkin. Parhaat pakastevastat tulevat koivuista kesäkuun loppupuolella.

Kuva: Anu Pöntinen / Yle

Kuopiolaisella Martti Kankkusella on naapurin isännän kanssa mukava kesäohjelmanumero. He ahkeroivat yhdessä satakunta vastaa ja pakastavat ne talvisia saunahetkiä varten. Kymmenen vuoden kokemus on opettanut, kuinka hyvä pakastevasta tehdään.

Martti Kankkusen ja naapurin harkitulla työnjaolla vihtoja syntyy 35 kappaleen päivävauhdilla. Vastatarpeiden keruu alkaa, kun rauduskoivun lehti on täysikasvuinen.

– Yleensä tekoaika on meillä ollut kesä–heinäkuun vaihteessa. Esimerkiksi juuri tällä hetkellä lehti on vielä hirveän ohut ja rikkoontuu helposti. Vasta parin viikon päästä lehti on tarpeeksi vahva, ja silloin vastat pitää tehdä, Martti Kankkunen kertoo.

Koivun värikin muuttuu, kun lehti on täysikasvuinen. Nyt väri on vielä keväisen helakka, mutta lehdet tummuvat. Oikea vastantekoaika kestää parisen viikkoa, mutta voi mennä nopeastikin ohi.

Tiukkaan pakettiin ja pakkaseen

Naapurukset kierittävät valmiit, reilunkokoiset vastat noin 15 senttimetriä leveään, vähän tuorekelmua vahvempaan elintarvikemuoviin. Kierittäminen aloitetaan kädensijasta ja edetään vastan päähän ja takaisin. Vasta puristuu kuin itsestään pieneksi paketiksi.

Miehet säilövät vastat kahteen vain tätä tarkoitusta varten varattuun pakastimeen. Samaan pakkaseen ei kannata säilöä muuta, koska jäässä olevien vastojen lehdet murtuvat herkästi, jos vastoja  hämmennellään kovasti.

Vastat pitää pakastaa tuoreeltaan.

– Aikaa meillä menee vastaksien keräämisestä vastan pakkaseen laittamiseen noin tunti.

Sulattele rauhassa

Kun vasta otetaan käyttöön, paketti otetaan tunti–puolitoista tuntia ennen saunomista sulamaan huoneenlämpöön. Saunomisen alkaessa sisäosien sulamisen voi vielä varmistaa laskemalla haaleaa vettä varresta paketin sisään. Vasta sitten muovi kieritetään varovasti pois.

– Sen jälkeen vasta on ihan kuin tuore vasta. Sama tuoksu tulee kuin kesällä. Jos vasta tehdään oikeaan aikaan, lehdet kyllä pysyvät, Kankkunen vakuuttaa.

Hyvin tehtyä pakastevastaa voi käyttää kolmekin saunomiskertaa. Saunomisten väliajaksi vasta kannattaa upottaa kylmään veteen.

Itse tehty pakastevasta on paras

Kuopion luonnontieteellisen museon intendentti Outi Vainio on käyttänyt useammankin kerran pakastettua vastaa, ja saanut sellaisen muun muassa joululahjaksi.

– Se oli tehty noin viikko juhannuksen jälkeen kesäkuun lopussa ja oli tiiviissä paketissa. Olin erittäin tyytyväinen siihen. Joulusaunassa vasta oli tuoreen oloinen, pehmeä ja siitä tuli mahtavat tuoksut!

Vainio neuvoo, että pakastettu vasta kannattaa ”käyttää” aika nopeasti sulattamisen jälkeen, kuten pakastetut yrtit tai marjat.

Rauduskoivusta itse tehty vihta voi olla kauppojen pakastevastaa parempi, koska kaupan vastoissa saattaa olla esimerkiksi tammea tai eukalyptusta ja muita eksoottisia puulajeja.