Korruptiota vastustaneille aktivisteille kovia tuomioita Kiinassa

Kolme Uusi kansalainen -liikkeen jäsentä sai vuosien vankeustuomiot yleisen järjestyksen häiritsemisestä. Kiinan viranomaiset ovat pidättäneet useita liikkeen aktivisteja, jotka muun muassa vaativat viranomaisia julkistamaan varansa korruption kitkemiseksi.

Kiinassa on tuomittu vuosien vankeuteen kolme korruption vastaisen kansalaisliikkeen jäsentä.

Liu Ping ja Wei Zhongping saivat 6,5 vuoden vankeustuomiot ja Li Sihua kolmen vuoden tuomion, Lin asianajaja kertoo. Heidät tuomittiin yleisen järjestyksen häiritsemisestä.

Uusi kansalainen -liikkeeseen kuuluva kolmikko pidätettiin viime vuonna, kun he olivat ottaneet kuvia itsestään kantamassa julisteita, joissa vaadittiin hallituksen virkamiehiä julkistamaan varansa korruption kitkemiseksi.

Asianajaja Zhou Ze sanoo, että on hänen asiakkaistaan kiinni, valitetaanko tuomiosta. Hän itse kuitenkin arvioi, että päätös valitukseen on jo tehty.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International sanoo pitäneensä aktivistien saamia syytteitä alusta asti mielettöminä. Kovat tuomiot ovat järjestön mukaan vain osa pyrkimystä tukahduttaa Uusi kansalainen -liike.

Liikkeen perustaja, asianajaja Xu Zhiyong tuomittiin aiemmin tänä vuonna neljäksi vuodeksi vanklaan. Myös useita muita liikkeen jäseniä on pidätetty ja tuomittu vankeuteen, mutta Liun ja Wein tuomiot ovat tähän asti kovimmat.

Uusi kansalainen on löyhä ryhmittymä, joka pitää aika ajoin mielenosoituksia muun muassa koruptiota vastaan sekä siirtotyöläisten oikeuksien ja koulutuksen puolesta.

Myös Kiinan kommunistisen puolueen johtajat ovat vakuuttaneet kitkevänsä korruptiota. Samaan aikaan viranomaiset ovat kuitenkin tukahduttaneet toisinajattelua.

Viranomaiset ovat pyrkineet suitsimaan myös tietojen ja ajatusten vaihtoon sekä tapahtumien järjestämiseen käytettyä sosiaalista mediaa uhkaamalla vankeustuomiolla niitä, jotka "levittävät huhuja".