1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Vältä tämä juhannustaika – "morsiamesi voi nähdä sinut sairaalassa"

Lapin pelastuslaitos on julkaissut sosiaalisessa mediassa juhannukseen liittyvän juhannustaian jota on kuitenkin syytä välttää. "Jos sytytät juhannuskokon bensalla, niin morsiamesi voi nähdä sinut aamulla sairaalassa", sanailee pelastuslaitos tärkeän varoituksen pilke silmäkulmassa.

Kotimaan uutiset
Juhannuskokko palaa vedessä
Tapio Nykänen / Yle

Lapin pelastuslaitoksen valmiuspäällikkö Ari Soppela muistuttaa ettei kokon sytytyksessä saa käyttää bensaa.

– Grillin sytytysneste tai polttoöljy sopii, mutta ei missään nimessä bensiini. Sen käyttäminen voi olla jopa hengenvaarallista, Soppela toteaa.

Soppelan mukaan salaisuus onnistuneeseen kokon syttymiseen löytyy pesäsydämestä.

– Kokon sisään kannattaa tehdä alkupaloa varten pesäsydän, eli laittaa sinne helposti syttyvää materiaalia, kuten pieniä risuja, kuivia puita ja sanomalehtiä.

Myös kokon paikka pitää miettiä tarkkaan. Lähellä ei saisi olla rakennuksia ja helposti palavaa maastoa.

Turvallisesti myös vesillä

Pelastuslaitoksen vene merellä
Perämeren veneilijöitä valvotaan ja turvataan juhannuksena tehostetusti.Risto Koskinen / Yle

Merivartiosto muistuttaa vesillä liikkuvia siitä, että kaatuneesta veneestä veden varaan joutuminen kangistaa uimarin nopeasti.

Merellä liikkujan on tärkeää tietää oma sijaintinsa, jotta hätätapauksessa apu saadaan nopeasti paikalle. Myös korkin on pysyttävä pullossa kiinni veneillessä.

Kemin Merivartioston lisäksi myös Lapin pelastuslaitos ja vapaaehtoiset meripelastajat ovat valmiudessa koko juhannuksen ajan.

Merivartioston vartioupseeri Markku Häggman arvelee, että suhteellisen kylmä sää rauhoittaa vesillä liikkumista juhannuksen aikana. Hän arvioi, että useimmat veneilijät suuntaavat suoraan mökeilleen ja muuta vapaa-ajan ajelua on vain vähän.

Meripelastuksen hälytysnumero on 0294 1000.

Lue seuraavaksi