Suomalainen voi ja rahka päätyvät yhä useammin venäläiskuluttajien pöytiin

Valion vienti Venäjälle on edelleen hienoisessa kasvussa, vaikka Suomen kokonaisvienti itänaapuriin on laskenut. Valion kahden miljardin euron liikevaihdosta viennin osuus on 15-20 prosenttia ja viennistä yli puolet suuntautuu Venäjälle. Venäjälle menee lähinnä rahkaa, raejuustoa ja voita.

Kotimaa
Valion kaikki voi valmistuu Seinäjoella.
Valion voi, rahka ja raejuustot valmistetaan Seinäjoen meijerissä.YLE / Anri Koski

Suomalaistilojen tuottama maito päätyy yhä useammin jalostettuna venäläiskuluttajien pöytiin. Esim. Valion Seinäjoen meijerissä kirnutusta voista, rahkasta, raejuustosta ja maitojauheesta iso osa menee Venäjälle. Itänaapuriin Valio vie myös oltermannijuustoa ja jugurtteja.

Valion raejuustot valmistetaan Seinäjoella.
Valion raejuustoa.Pasi Takkunen / Yle

– Venäläiskuluttaja arvostaa puhtaita ja lisäaineettomia tuotteita, vakuuttaa Valion johtaja Arto Tikkanen.

Venäläiskuluttajan kiinnostus meijerituotteisiin kasvussa

– Valion meijerituotteiden vienti Venäjälle kasvaa edelleen, vaikka ruplan kurssi on ollut heikko ja olemme joutuneet nostamaan siellä hintoja, lisää Tikkanen.

Alkuvuonna Suomen koko vienti Venäjälle on laskenut, mutta Valio on tässä asiassa poikkeus. Valion kahden miljardin euron liikevaihdosta viennin osuus on 15-20 prosenttia ja viennistä yli puolet suuntautuu Venäjälle.

Valion vienti Venäjälle noussee tänä vuonna noin 400 miljoonaan euroon, summasta Seinäjoen meijerin osuus on noin neljännes eli 100 miljoonaa euroa.

Kansainväliset meijerijätit kilpasilla

Venäjällä Valio kilpailee suurten kansainvälisten meijerijättien kuten Danonen ja Pepsin kanssa. Kolajuomistaan tunnettu Pepsi on vastikään ostanut mm.venäläisen suurmeijerin.

– Kilpailu siellä on kovaa. Paikallisten yritysten lisäksi siellä ovat kaikki suuret kansainväliset jätit. Markkinapotentiaali on iso, koska venäjäläiset kuluttavat meijeroituotteita vielä selvästi vähemmän kuin länsimaissa. Siiinä mielessä kulutuksen ennakoidaan kasvavan, vakuuttaa Arto Tikkanen.

Valion meijjerituotteiden itävienti menee lähinnä Pietariin ja Moskovaa ja muihin suurkaupunkeihin, mutta myös Venäjän kaukoitään, ihan Vladivostokkiin asti.