Espanjan uuden kuninkaan arki alkoi juhlalla – skandaaleihin sotkeutuneet sukulaiset lakaistiin syrjään

Kuningas Felipe VI:tta on juhlittu talouskriisistä toipuvassa Espanjassa vaatimattomasti, sillä hovi ei halua närkästyttää talouskriisistä toipuvaa kansaa.

Felipe VI sai isältään puolustusvoimain ylipäällikkyyden kuninkaallisen perheen kodissa Zarzuelan palatsissa.
Kuningas Felipe VI antoi hallitsijanvakuutuksen parlamenttitalolla. Parlamentti osoitti seisaaltaan suosiota vallasta luopuneelle kuningas Juan Carlosille ja tämän puolisolle kuningatar Sofíalle.

Espanjan uuden kuninkaan Felipe VI:n ensimmäinen hallitsijapäivä alkoi, kun hän sai isältään Juan Carlosilta puolustusvoimain ylipäällikkyyden kuninkaallisen perheen kodissa Zarzuelan palatsissa. Valtaoikeuksien siirtoa seurasivat uuden kuninkaan äiti kuningatar Sofía, puoliso kuningatar Letizia, tyttäret Leonor ja Sofía sekä sisar Elena ja tämän poika Felipe.

Tämän jälkeen kuningas Felipe VI ja kuningatar Letizia ajoivat mustan Rolls-Roycen kyydissä parlamenttitalolle. Katujen varsille kokoontuneet pienin Espanjan lipuin varustautuneet ihmiset puhkesivat äänekkäisiin Felipe-huutoihin uuden kuninkaan nähdessään.

Parlamentti osoitti seisaaltaan suosiota vallasta luopuneelle kuningas Juan Carlosille ja tämän puolisolle kuningatar Sofíalle. Juan Carlos ei ollut paikalla, mutta Sofía otti suosionosoitukset vastaan liikuttuneena.

Parlamentaarikkojen edessä antamassaan hallitsijanvakuutuksessa Felipe lupasi kunnioittaa perustuslakia.

– Kuninkaana täytän velvollisuuteni ja symboloin Espanjaa. Kunnioitan vallanjakoa. Täytän velvollisuuteni. Olen lojaali ja valmis kuuntelemaan ja neuvomaan, mutta myös puolustamaan kansan etua, kuningas Felipe sanoi puheessaan parlamentissa.

– Monarkian oltava lähellä kansaa ja jaettava sen onnistumiset ja epäonnistumiset. Monarkian tulee näyttää moraalista esimerkkiä. Kansa vaatii oikeutetusti, että johtajien on toimittava oikein, Felipe sanoi viitaten viime aikojen skandaaleihin.

Uuden kuninkaan juhlallisuuksissa loistavat poissaolollaan kiusalliset sukulaiset. Kuningas Felipe VI:n sisar Cristina ja tämän puoliso Iñaki Urdangarin eivät ole paikalla, sillä heitä epäillään talousrikoksista. Myös vallasta luopunut kuningas Juan Carlos pysyttelee päivän aikana enimmäkseen taustalla. Hovi perustelee tätä sillä, ettei Juan Carlos halua viedä huomiota uudelta kuninkaalta.

Parlamenttitalolta Felipe ja Letizia matkasivat Madridin kuninkaalliseen palatsiin, jonka eteen oli jo hyvissä ajoin kokoontunut valtava ihmismassa odottamaan uutta kuningastaan. Kuningas Felipe VI, kuningatar Letizia, tuleva Espanjan hallitsija Asturian ruhtinatar Leonor ja pikkuprinsessa Sofía tervehtivät kansaa palatsin parvekkeelta. Myös vallasta väistynyt kuningas Juan Carlos ja kuningatar Sofía näyttäytyivät parvekkeella.

Tuoreen kuninkaan juhlavastaanotto ja muut juhlallisuudet ovat melko vaatimattomat, sillä hovi ei halua närkästyttää talouskriisistä toipuvaa kansaa. Ulkomaalaisia kuninkaallisia ei ole kutsuttu juhliin mukaan ja tarjoiluna on tapaksia.

Kuningas Juan Carlos ilmoitti kesäkuun alussa luopuvansa kruunustaan ja perusteli päätöstään sillä, että nyt on aika tehdä tilaa uudelle sukupolvelle. Juan Carlos kertoi ryhtyneensä pohtimaan kruunusta luopumista täytettyään tammikuussa 76. Suurempi syy lienee kuitenkin se, että hallitsijan suosio on romahtanut skandaalien vuoksi. Kuningas herätti säästöjen kanssa painivan kansan raivon ylellisillä matkoillaan ja kuninkaan tytär Cristina ja tämän puoliso Iñaki Urdangarin ovat epäiltyinä talousrikoksista.