1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Suomen lavakesän kohutuin kattaus? Tauski ja Matti Nykänen – ei ikärajaa

Suvi Teräsniska, Marita Taavitsainen ja Neljänsuora ovat tuttuja nimiä tanssilavoilla tänä kesänä. Tampsan lava Kotkassa luottaa myös erilaiseen karismaan. Mainos Matti Nykäsen ja Tauskin yhteiskeikasta kiertää ahkerasti sosiaalisessa mediassa.

Tauskin ja Matti Nykäsen keikkamainos kiertää parhaillaan Facebookissa. Kuva: Satu Krautsuk / Yle

Kesän lavatanssit pääsevät täyteen liitoon juhannuksena, kun lavoille odotetaan tuplamäärää tanssijoita tavalliseen kesäiltaan verrattuna.

– Normaalisti meillä käy reilut 300–350 tanssijaa illassa. Juhannuksena odotamme tänne 800:aa ihmistä, kertoo Turkian Tuiskeen puheenjohtaja Päivi Peltola Turkian lavalta Haminasta.

Tanssilavoille odotetaan tänä kesänä vanhempien ikäluokkien lisäksi paljon nuoria tanssijoita, sillä nuoret ovat löytäneet paritanssin uudestaan joitakin vuosia sitten.

– Takavuosina paritanssi ei ollut niin kova juttu. Nyt lähestytään sitä perinnettä, että on kiva olla toista liki, muotoilee Kouvolan Tirvan lavan ohjelmistosta vastaava toiminnanjohtaja Eero Nykänen.

Artistikattaus noudattelee tanssilavoilla enimmäkseen perinteistä linjaa. Lavoja kiertävät Suomessa ahkerasti mm. Suvi Teräsniska, Marita Taavitsainen, Neljänsuora ja Yölintu.

Some-ilmiö syntyi

Kotkassa Tampsan lavalle nousevat meripäiväperjantaina Matti Nykänen ja Tauski.

– Tämä on uusi kokeilu. Olemme jo pitkään miettineet, että pitäisisaada lavameiningin rinnalle jotain muuta, eivätkä kaikki lähde meripäiville, toteaa Karhulan VPK:n huvitoimikunnan puheenjohtaja Mirva Jääskeläinen.

Tämä on uusi kokeilu. Olemme jo pitkään miettineet, että pitäisi saada lavameiningin rinnalle jotain muuta.

Mirva Jääskeläinen

Mainos herrojen esiintymisestä Tampsan lavalla on kiertänyt jo ahkerasti sosiaalisessa mediassa. Palaute on ollut tähän mennessä positiivista.

– Näillä sankareilla on oma julkisuuskuvansa, mutta ihmisiähän hekin ovat. Moni tulee varmaan mielenkiinnosta katsomaan.

Artisteilla on hyvä moraali Suomessa

Matti Nykäsen ja Tauskin keikka on ikärajaton, mutta tapahtumassa on erikseen anniskelualue. Paikalle odotetaan täysi-ikäisten lisäksi lähinnä teinejä.

Varasuunnitelmaa keikkojen mahdollisen peruuntumisen varalle ei ole, vaikka riski onkin tiedossa.

– Luotan, että he tulevat. Olen oikeastaan aika varma siitä. Jos jotain tapahtuu, niin lippuhintaa mahdollisesti hyvitetään.

Myös keikkamyyjät luottavat suomalaiseen moraaliin nimistä riippumatta.

Luotan, että he tulevat. Olen oikeastaan aika varma siitä.

Mirva Jääskeläinen

– Emme tee kyseisten artistien kanssa yhteistyötä, mutta on erittäin harvinaista, ettei artisti saavukaan paikalle tai pysty esiintymään, kertoo Warner Music Liven myyntipäällikkö Niina Jalonen.

Pääsylippujen hinnat kipurajoilla

Moni tanssijärjestäjä on joutunut nostamaan lippujensa hintoja viime vuosina.

– Hinta kallistuu samaa tahtia kuin orkesterit nostavat hintojaan. Nyt se alkaa olla kipurajoilla. Meillä liput maksavat 10–15 euroa, mutta pääkaupunkiseudulla hinnat ovat jo 20 euron luokkaa, tietää toiminnanjohtaja Eero Nykänen Tirvan lavalta.

Esiintyjien taso pyritään kuitenkin pitämään kohtuullisena. Huippunimet maksavat liki 20 000 euroa, keskitason orkesterien palkkiot pyörivät 3 000–5 000 euron välillä.

– Me emme ota yli 10 000 euron orkestereita, mutta tuntemattomia orkestereita ihmiset eivät tule katsomaan. Jotain tuottoakin pitää saada, pähkäilee Korian Ponnen huvitoimikunnan puheenjohtaja Arto Ruotsalainen Kallioniemen lavalta Kouvolasta.