Messussa käytetty tuhkaseos jätti ristin otsaan – seurakuntiin laaditaan uudet ohjeet

Keväällä tuhkamessussa käytetty seos jätti jäljet seurakuntalaisten otsiin Kokkolassa. Tilaisuudessa noudatettiin kirkkokäsikirjan ohjetta, minkä takia seurakunta päätti selvittää ohjeen paikkaansa pitävyyden. Kokkolan tapaus ja muualta Suomesta saatu palaute ovat johtaneet siihen, että kirkko uudistaa ohjeitaan.

Kotimaa
Kuvassa piirretään tuhkaseoksella risti ihmisen otsaan.
Kokkolan suomalainen seurakunta

Tuhkamessua vietetään laskiaisen jälkeisenä keskiviikkona. Messussa liturgi piirtää tuhkaan kastetulla sormella ristin seurakuntalaisten otsiin. Risti kertoo katumuksesta, ja messu on kristikunnan vuosisatoja vanha perinne, joka aloittaa pääsiäistä edeltävän paaston.

Messussa käytetty tuhkaseos aiheutti tänä vuonna ongelmia Kokkolan suomalaisessa seurakunnassa. Vedestä ja kuusipuun tuhkasta tehty seos ärsytti joidenkin messuun osallistuneiden ihoa. Otsaan paloi ristinjälki, jonka parantuminen kesti osalla jopa muutaman viikon.

Tuhkan sekoittamisessa noudatettiin Kokkolassa kirkkokäsikirjan ohjetta. Tästä syystä seurakunta halusi selvittää, olisiko oliiviöljy vettä parempi vaihtoehto seoksen tekemisessä.

Tutkimuksen toteuttanut yhtiö testasi asiaa kahden erilaisen puulajin tuhkalla. Seoksen emäksisyyttä ja happamuutta seurattiin vuorokauden ympäri. Tulosten mukaan oliiviöljy puskuroi tuhkalle ominaista emäksisyyttä ja pitää seoksen happamana. Tämä soveltuu tutkimuksen mukaan iholle paremmin.

Kokkolan suomalaisen seurakunnan mukaan tutkimuksen tavoitteena on auttaa kirkkokäsikirjan laatijaa ohjeistuksen tekemisessä. Kokkolassa käytetään tulevissa tuhkakeskiviikon messuissa öljytuhkaseosta. Tutkimustulokset on lähetetty kirkkohallitukselle.

– Toivon, että kirkkokäsikirjan ohjetta muutetaan, jotta tuhkamessuun osallistuville ei aiheuteta turhia iho-oireita, toteaa Hannu Kuusniemi Kokkolan suomalaisesta seurakunnasta.

Toivon, että kirkkokäsikirjan ohjetta muutetaan, jotta tuhkamessuun osallistuville ei aiheuteta turhia iho-oireita.

Hannu Kuusniemi, Kokkolan suomalainen seurakunta

"Käsikirjaa tuskin muutetaan"

Piispainkokouksen teologinen sihteeri Anna-Kaisa Inkala kertoo, että tuhkan jättämistä jäljistä on tullut palautetta myös muualta Suomesta. Kokkolan tutkimuksen ja muiden kokemusten perusteella seurakuntiin onkin päätetty lähettää uudet ohjeet.

– Uudet ohjeet lähetetään alkuvuodesta hyvissä ajoin ennen seuraava tuhkakeskiviikkoa, Inkala sanoo.

Inkalan mukaan käsikirjan muuttaminen on epätodennäköistä. Sen muokkaaminen on massiivinen prosessi, ja sen muuttamiseen tarvitaan muun muassa kirkolliskokouksen päätös.

– Vaikuttaa siltä, että tämänkaltaiseen laajaan valmisteluprosessiin ei ole nyt tarvetta. Seurakunnat tavoitetaan tehokkaammin ja nopeammin esimerkiksi yleiskirjeillä, Inkala sanoo.

Minkälaiset uudet ohjeet seurakunnat saavat?

– Ohje tehdään vasta syksyllä, joten sen tarkempi sisältö selviää vasta silloin, kirkon Jumalanpalvelus ja yhteiskunta -yksikön asiantuntija Terhi Paananen vastaa.