1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Karvalakkikelit eivät hidasta Taidebussin menoa – video

Muutama karvalakki, sitar, lehmän sarvi, megafoni, kertakäyttösadetakkeja, joukko taiteilijoita sekä sininen bussi. Näillä eväillä Pirkanmaalla on viety kulttuuria maakuntaan.

Kotimaan uutiset
Kaksi naista karvalakeissaan esiintyy Taidebussissa

Kun kulttuuri, taide, musiikki, iloinen meininki ja luova hulluus halutaan viedä ihmisten luo ja tarjota samalla työtä ammattitaiteilijoille, saadaan tulokseksi Taidebussi.

Joukko pirkanmaalaistaiteilijoita hyppäsi tänä kesänä siniseen bussiin ja hurautti Oriveden kautta Parkanoon ja edelleen Nokialle tarjoten taidetta mukavassa paketissa kaikelle kansalle toreilta päiväkoteihin ja palvelutaloihin.

Elokuussa Taidebussin antimista saavat nauttia vielä Ikaalinen ja Kangasala.

Tarkoituksena on, että Taidebussi jatkaa elämäänsä myös ensi kesänä. Silloin kierrettäisiin jo kymmenkunta paikkakuntaa.

Bussikin toimii esiintymistilana

Meininki on hulppea, kun kansan- ja maailmanmusiikkien yritys Kulttuuriosuuskunta Uulu, taideyhtiö Puhti ja freelance-tanssitaiteilijoiden VAPAAkollektiivi lyövät Taidebussissa hynttyyt yhteen.

Alkukesän bussivierailuja ovat koetellut sää, kun auringonpaisteen sijaan niskaan on satanut vettä, lunta ja kaikkea siltä väliltä. Onneksi kiertueella on ollut mahdollisuus käyttää myös sisätiloja. Tarvittaessa bussikin on toiminut oivana esiintymistilana.

Toimii talossa ja puutarhassa ja kesäfestivaaleilla.

Anne-Mari Kivimäki

– Taidebussi osoitti heti nerokkuutensa siinä, että taiteilijat ja yleisö voivat olla lämpimässä ja sateensuojassa, ja myös ehkä vähän erilaisessa paikassa. Aina ei pääse bussissa nauttimaan taiteesta, eivät esiintyjät eivätkä yleisö, huomauttaa Anne-Mari Kivimäki samalla, kun sade rummuttaa bussin kattoa Nokialla.

Taiteen ja kulttuurin riemukulkua maakunnassa säät eivät ole lannistaneet. Puhti-kaksikon Anne-Mari Kivimäen ja Reetta-Kaisa Ileksen karvalakitkin sopivat enemmän kuin hyvin kiertueen rekvisiittaan.

– Meillä on aika usein karvalakit päässä. Tämä on vähän meidän tavaramerkki. Ne ovat osoittautuneet hyväksi näin Suomen kesäfestarikeleillä. Toimii talossa ja puutarhassa ja kesäfestivaaleilla, nauraa Kivimäki.

Lumi on pakottanut luoviin ratkaisuihin

Taidebussin vastaanotto on ollut ihana ja lämmin, vakuuttaa Reetta-Kaisa Iles.

On ollut oikeastaan hauskaa, että sataa lunta, koska se on pakottanut meidät tekemään tosi luovia ratkaisuja.

Petra Käppi

– Hetken tietysti ihmiset ovat voineet olla hätkähtäneitä, että mitäs tämä on, mutta ei siinä nyt montaa minuuttia mene, kun ihmiset ovat mukana. Tosi moni on lähtenyt tanssimaan, laulamaan ja ottamaan soittimia. Mä olen ainakin yllättynyt kuinka ihmiset ovat vastaanottavaisia, Iles kertoo.

Kansanmusiikkipuolta edustava Petra Käppi sanoo, että ihmisten kohtaaminen on ollut jännittävää, koska Taidebussilla mennään lähelle ihmistä. Oman mausteensa keitokseen tuo se, että bussin taiteilijaryhmät esiintyvät ensimmäistä kertaa yhdessä.

– Jokainen päivä on täysin erilainen, vaikka ovat toki ne jotkut tietyt esitykset. On ollut oikeastaan hauskaa, että sataa lunta, koska se on pakottanut meidät tekemään tosi luovia ratkaisuja. On ollut tosi hauskaa, Käppi summaa kolme ensimmäistä kiertuekohdetta.

Taidebussi seuraavaksi Ikaalisissa 6. elokuuta ja Kangasalla 8. elokuuta.

Lue seuraavaksi