Evira listasi syötäväksi kelpaavat luonnonvaraiset kasvit ja kasvinosat

Tietokanta perustuu perimätietoon ja kasvien käyttöhistoriaan. Lista on tarkoitettu oppaaksi ihmisille, jotka haluavat harjoittaa jokamiehenoikeuttaan keräämällä ravintokasveja metsästä.

luonto
Koivun hiirenkorvat sinitaivasta vasten.
Hanne Kinnunen / Yle

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira on valmistellut listauksen luonnonvaraisista Suomessa kasvavista kasveista ja kasvien osista, jotka sopivat ravintokäyttöön. Listaan on koottu tuttujen marjojen lisäksi esimerkiksi eri puiden syötäväksi kelpaavat osat, kuten koivun mahla ja tiettyjen lajien lehdet.

Lista sisältää myös huomautukset mahdollisista haitallisista sivuvaikutuksista, kuten allergisista oireista. Lista on tarkoitettu kasvien keräilyä harrastavien jokamiehenoikeuttaan käyttävien suomalaisten oppaaksi.

Evira ei ole tutkinut listan kasvien terveysvaikutuksia, ja virasto korostaakin sitä, että myyntiä varten kerättyjen kasvien terveysvaikutukset ovat edelleen myyjän vastuulla elintarvikelainsäädännön mukaisesti.

Lista päätettiin koota vastauksena suomalaisten kasvaneeseen kiinnostukseen luonnonvaraisten kasvien ruokakäyttöön.

– Lajituntemus on ensiarvoisen tärkeää, koska elintarvikkeiksi soveltuvien kasvien lisäksi Suomen luonnossa kasvaa paljon myrkyllisiä kasveja, muistuttaa ylitarkastaja Sanna Viljakainen Eviran tiedotteessa.

Eviran lista on vielä luonnosvaiheessa, ja sen tiedot voivat vielä päivittyä asiantuntijalausuntojen valmistuttua.

Esimerkkejä Eviran listalta

  • Koivun mahla, nuoret lehdet ja silmut, kuori, kukat, siemenet ja hartsi. Koivujen lehtiä on rajoitettu ruokakäytössä joissakin EU-maissa.
  • Islanninjäkälän kaikki osat. Sisältää korkeita raskasmetallipitoisuuksia ja joitakin elintarvikekäytössä haitallisia yhdisteitä.
  • Kamomillasaunion juuri puhjenneet kukat ja muut kasvinosat yrttiteekäyttöön. Voi aiheuttaa allergisia reaktioita, eikä kasvin jatkuvaa käyttöä suositella.
  • Katajan marjat, kävyt, nuoret vuosikasvaimet, versot, lehdet, neulaset, juuret ja pihka. Marjan sisältämän hartsin takia runsasta käyttöä ei suositella. Sisältää joitakin haitallisia yhdisteitä. Myrkytystietokeskuksen määritelmän mukaan lievästi myrkyllinen kasvi, jonka pienien määrien syöminen ei kuitenkaan aiheuta oireita.
  • Voikukan lehdet syötäviksi ja muut osat yrttitee- tai maustekäytössä. Siitepöly voi aiheuttaa allergisia oireita.