Sepe tekee vaapun, mutta kala päättää lopusta

Käsintehdyille vieheille on niin paljon kysyntää, että 20 vuotta vaappuja valmistanut Seppo Hujanen ei ole malttanut lopettaa niiden tekemistä vielä eläkkeelläkään. Vaatimaton käsityöläinen tietää, miten hyvä vaappu tehdään, mutta väittää silti onnistuneen vaapun synnyn olevan osin silkkaa tuuripeliä.

Kotimaa
Vaappujen valmistaja ja valmiita vieheitä
Juha Vauhkonen / Yle

Kun suonenjokinen Seppo Hujanen tekee vaappua, kone hoitaa vain sorvauksen. Tämän jälkeen vaappua puhdistetaan ja lakataan moneen kertaan, siihen lisätään uimalevy ja vaapulle annetaan väri maaleilla. Viimeiseksi vaapuntekijä uittaa luomuksensa kokeeksi altaassa.

– Jokainen tietty virittää itse vaappunsa, mutta pannaan semmoinen perusuinti, että sillä pääsee kalalle. Jos on sattunut vahingossa tulemaan sellainen uinti, että sillä saa kalaa, niin se on asiakkaan onni se, Hujanen toteaa.

Se, miten vaappu liikkuu, riippuu uimalevyn koosta. Eri petokaloja taas viehättää erilainen uinti.

Taimenelle pitää olla enempi sellainen tirisevä uinti.

Seppo Hujanen

– Taimenelle pannaan pienempi uimalevy, koska sille pitää olla enempi sellainen tirisevä uinti. Kuhalle saa olla vähän ronskimpikin uinti, samoin hauelle, Hujanen analysoi.

Hujanen toteaa silti, ettei hänellä ole varmaa reseptiä oikeanlaisen uinnin löytämiseksi. Sen sijaan hän ottaa asiakkailta vastaan palautetta ja tietoa vaappujen toimivuudesta.

– Minulle kaikki tieto on tärkeää, kukaan ei ole seppä syntyessään.

Väri on tärkeä, silmä kuuluu asiaan

Vieheen värityksen suhteen Seppo Hujanen antaa nyrkkisäännöksi sen, että tummissa vesissä toimii parhaiten värikäs viehe ja kirkkaissa vesissä taas tummempisävyinen vaappu.

– Kun hyvällä tuurilla väritys onnistuu, siitä saattaa tulla oikea helmi. Minullakin on muutama väri, jotka ovat ylitse muiden ja asiakkaat haluavat ja tilaavat paljon niitä tiettyjä värejä.

Myös värityksen Hujanen kuitenkin sanoo olevan viime kädessä "henkimaailman hommia".

Onhan se kuitenkin tietty "disaini", että sille kalalle se silmä kuuluu.

– Siellä veneen alla se on se päättäjä, että otanko minä tuon kiinni vai en, mies veistelee.

Vaapussa piste i:n päälle ovat siihen maalatut silmät. Mitenkään välttämättöminä ei Hujanen niitä tosin pidä ja itselleen hän on tehnyt silmättömiäkin versioita.

– Petokala näkyy ottavan sokeankin saaliin kiinni. Mutta onhan se kuitenkin tietty "disaini", että sille kalalle se silmä kuuluu, Hujanen toteaa.

Seppo Hujasta ilahduttaa se, että suomalaiset arvostavat vielä käsityötä ja ostavat mielellään käsintehtyjä vaappuja. Dokumentteja työn tuloksista – eli kuvia mahtavista kalansaaliista – tupsahtelee silloin tällöin sähköpostiin.

– Siinä mielessä ei ole työ mennyt hukkaan, on joku ainakin saanut hyviäkin kaloja, toteaa ilmeisen taitava mutta nöyrä ammattilainen.