Kirjailijoiden saunakeskustelut rönsyilevät rajatiloista kengän kokoon

Helsingin Töölönlahden rannalla lämpeää sauna ympäri vuoden. Villa Kiven saunan lauteilla, kirjailijaseuran saunatiloista aukeaa näkymä kansallismaisemaan Töölönlahdelle. Hämyisän saunan löylyt kirvoittavat kielenkannat tuppisuultakin.

Kotimaa
Näkymä saunasta Töölönlahdelle.
Vera Zotow / Yle

Sauna lämpeää juhannuksena Suomessa joka pitäjässä ja torpassa, niin myös Töölönlahden rannalla, kirjailijaseurassa Villa Kiven saunassa.

Täällä on saunottu jo vuodesta 1890, jolloin yksi Helsingin kuuluisimmista puuhuviloista valmistui herrasväen vuokrataloksi. Kirjailijoiden käyttöön talo vihittiin vuonna 1990 peruskorjauksen jälkeen.

On se aika makeeta uida keskellä Helsinkiä.

Mika Wickström

Villa Kiven saunasta aukeaa näkymä, jota tituleerataan jopa kansallimaisemaksi.

– Muistan kun menin tästä uimaan ensimmäisen kerran. Uin keskelle Töölönlahtea ja ympärillä näkyi Talvipuutarha, Olympiastadionin torni, Oopperatalo ja Finlandiatalo. Tuomiokirkon torni näkyy myös. On se aika makeeta uida keskellä Helsinkiä, kertoo kirjailija Mika Wickström.

Wicktröm on jo kokenut saunoja Töölönlahdella. Kirjailijaseuran saunassa on heitetty löylyä aina 90-luvulta saakka. Kirjailija Anja Erämaja on vaihtanut kollegojen kanssa kuulumisia saunan lauteilla vasta muutaman vuoden ajan.

– Täällä on aina lepposia tunnelma. Yleensä käyn täällä keskiviikkoisin, mutta sauna lämpeää muulloinkin, Erämaja kertoo.

Stadin juhannustunnelmaa

Saunan ja Töölönlahden merkitys on luettavissa Erämajan tuotannosta. Töölönlahdesta on kirjoitettu runokokoelma ja lastenkirjojen lauseissa ja kappaleissa huokuu rakkaus löylyä kohtaan.

Löylyjen pehmittämänä keskustelu pulppuaa vapaana kengännumeroista rajatilakokemuksiin ja vaikkapa kanootteihin.

Anja Erämaja

– Olen maalta kotoisin, mutta silti tämä on aina tuntunut tärkeältä paikalta. Voisi sanoa, että tämä paikka on osa kansallismaisemaa siinä missä maaseudun maisematkin, Erämaja sanoo.

– Stadissakin on siis juhannustunnelmaa ja saunaa. Tuntuu että ollaan luonnon keskellä, mutta silti ollaan ihan ytimessä, Wicktröm jatkaa.

Saunaetiketti ohjaa saunontaa

Kirjailijoiden sauna toimii vanhan tradition mukaisesti eli miehet ja naiset saunovat omilla vuoroillaan. Hämyisän saunan löylyt kirvoittavat kielenkannat tuppisuultakin.

– Löylyjen pehmittämänä keskustelu pulppuaa vapaana kengännumeroista rajatilakokemuksiin ja vaikkapa kanootteihin, Erämaja naurahtaa.

Yhdestä asiasta saunassa ei silti sovi puhua.

– Kirjoittamissa säännöissä on, että työasiat jätetään tuon oven ulkopuolelle, Wicktröm osoittaa saunan ulko-ovea.