1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Asiantuntijat: Suomalainen Facebook-jihadisti vaikuttaa ISIS-järjestön kannattajalta – "Erittäin poikkeuksellista"

Facebookissa Syyrian shiioja tappamisella uhanneen jihadistin kirjoituksissa näkyy väkivaltaisen salafijihadismin vaikutteita, sanovat Maanpuolustuskorkeakoulun asiantuntijat.

Kuva: Yle

Facebookissa shiiamuslimeja uhkaillut suomalainen jihadistinainen vaikuttaa kirjoitustensa perusteella ISIS-järjestöä kannattavalta sunnimuslimilta, sanoo Maanpuolustuskorkeakoulun (MPKK:n) strategian laitoksen kansainväliseen terrorismiin perehtynyt opettaja Antti Paronen.

Sitä ei kuitenkaan voida tietää, onko suomalainen nainen ISIS:n jäsen ja millainen hänen roolinsa järjestössä mahdollisesti on, sanoo MPKK:n jihadismiin perehtynyt tutkija Juha Saarinen.

ISIS eli Irakin ja Levantin islamilainen valtio on al-Qaidasta irtautunut kansainvälinen jihadistijärjestö, jolla on pitkä historia shiiavastaisuudessa. Viimeksi ISIS eli Irakin ja Levantin islamilainen valtio -järjestö on niittänyt mainetta Irakissa, jossa sen kapinalliset käyvät kiivasta taistelua maan shiiajohtoa vastaan.

Kirjoitukset heijastavat väkivaltaista salafijihadismia

Yle Uutiset kertoi aamulla naisesta, joka uhkailee Facebookissa shiiamuslimeja tappamisella ja tiettävästi esiintyy kuvissa rynnäkkökiväärin sekä itsemurhapommiksi väittämänsä esineen kanssa. Suojelupoliisi antoi torstaina lausuntoja, joiden mukaan shiiamuslimeja uhkaavaa kuvaa on käytetty aiemmin sosiaalisessa mediassa.

Uhkaaja kertoo profiilissaan muun muassa matkustavansa Syyriaan, ylpeilee olevansa shiiojen wanted-listalla ja kirjoittaa "shiiojen olevan pakanoita, eikä muslimeja".

Parosen mukaan naisen kirjoituksissa näkyy historiallisen syvä juopa islamin kahden pääsuuntauksen, sunnalaisuuden ja shiialaisuuden välillä. Ryhmien eroavaisuudet ovat nousseet korostuneesti esiin paitsi Irakin, myös Syyrian konfliktissa. Paronen pitääkin todennäköisenä, että nainen on saanut innoitusta jihadismiin Syyriassa riehuneiden väkivaltaisuuksien takia.

– Jos henkilö on tosissaan kirjoituksissaan, hän vaikuttaa olevan kuuluisaksi nousseen ISIS:n linjoilla, koska hän kokee shiiat päämaalikseen. Lisäksi hän pitää shiioja vääräuskoisina, ja jihadistisessa katsantokannassa tämä tekee shiioista surmatöiden oikeutettuja kohteita, Antti Paronen sanoo.

Saarisen mukaan naisen kirjoitukset heijastavat väkivaltaisen salafijihadismin shiiavastaista käsitystä, jonka mukaan shiioja ei pidetä oikeina muslimeina.

Avoimet jihadistien Facebook-profiilit erittäin harvinaisia

Sosiaalisessa mediassa esitetyt jihadistiset uhkailut ovat Parosen mukaan erittäin poikkeuksellisia, vaikka ne ovatkin yleistyneet Syyrian konfliktin aikana. Enemmän jihadistit tekevät sosiaalisessa mediassa "lähetystyötä" ja houkuttelevat ihmisiä jihadiin kertomalla sen hyvistä puolista.

Vaikka tänään paljastunut jihadistinen uhkailu on harvinainen yksittäistapaus ja suurella todennäköisyydellä suojelupoliisinkin mukaan rajoittuu verkkoon, sosiaalisessa mediassa ja muualla verkossa yleistyvän shiiavastaisen kirjoittelun merkitystä ei Saarisen mukaan Suomessa pidä aliarvioida.

– Globaalin jihadismin vahvistuessa on olemassa riski, että syntyy konkreettisia uhkia, Saarinen sanoo.

Suomesta on lähtenyt taistelijoita ISIS:n riveihin. Saarisen mukaan on hyvä kysymys, miten heidän paluunsa Suomeen vaikuttaa uskonnollisiin jännitteisiin.

– Sektaarinen (sunnien ja shiiojen välinen) väkivalta voi lisääntyä, hän sanoo.

Naistaistelijat Syyriassa harvinaisia

Paronen pitää poikkeuksellisena sitä, että julkisen uhkauksen esittäjä on nainen, sillä Syyriassa naiset sunnijihadisteina ja itsemurhaiskijöinä on uusi ilmiö. Naiset ovat kuitenkin Parosen mukaan ottamassa Syyrian jihadistien keskuudessa entistä aktiivisempaa uskonsoturin roolia – myös julkisesti.

Vielä poikkeuksellisemmaksi tapauksen tekee se, että kyseessä on suomalainen nainen, Paronen sanoo.

Naisen alkuperäinen kansallisuus ei ole tiedossa, mutta Parosen mukaan eräässä Facebook-kirjoituksessa viitataan löyhästi somalitaustaan.

– Kommenteissa naiselta kysytään, miksei tämä lähtenyt Somaliaan. Tämä on varsin pieni vihje, ja naisen kansallista tai etnistä taustaa on erittäin vaikea paikantaa, Paronen sanoo.

Hänen mukaansa mikään naisen Facebook-kirjoituksissa ei viittaa siihen, että kukaan ulkopuolinen olisi rekrytoinut hänet taistelijaksi. Todennäköistä on, että nainen on itse etsiytynyt tiedon pariin tai hänet on houkuteltu mukaan.

– Jos naiselta itseltään asiaa kysyy, hän todennäköisesti vastaa olevansa täysin vapaaehtoisesti lähtemässä taistelemaan.