1. yle.fi
  2. Uutiset

Juhannuksen huokaushetki sohvalla

Näkökulmat
Soila Ojanen
Yle

Juhannukseni sujuu aina perinteiseen tyyliin. Pakkaamme auton mökkireissua varten. Perillä pystytän mökin pihaan piskuisen juhannussalon. Kokoamme kokon. Mökin siivoamme juhlia varten. Ovipieliin mies tuikkaa juhannuskoivut. Saunalle viemme puita, koska kohta paikalle saapuu kymmenkunta lähintä ystäväämme. Olen askarrellut jokaiselle kukkaseppeleen. Autot pörähtävät pihaan.

Olen askarrellut jokaiselle kukkaseppeleen.

Kohta veikistelemme voikukkakruunut päässä yhteiskuvissa, jotka sujautetaan sosiaaliseen mediaan. Täällähän mekin! Ihanaa perinteistä juhannusta kaikille! Vihdomme lauteet täyteen tuoksuvia koivunlehtiä. Syömme ihania ruokia ja nostamme monta maljaa keskikesälle. Kokko palaa rannassa. Yötön yö kuluu myös lemmentaikoja kerratessa. Lopulta joku aina kieriskelee naapurin pellossa. Perinteet ovat niin hauskoja!

Uskoitko? Kuvaus oli nimittäin puuta heinää.Oikeasti makaan sohvalla ja luen naistenlehteä. Televisio syytää miehen viihdykkeeksi jalkapalloa Brasiliasta. Viime vuodet juhannus on yleensäkin tarjonnut vauhdikkaaseen alkukesään pienen odotetun huokaushetken, jolloin ei tarvitse pingottaa tai edes järjestää niitä maailman ihanimpia kesäjuhlia. Iän karttuessa ei tarvitse enää edes esittää, jos perinnetietoinen kansalainen tivaa vihta kainalossaan suunnitelmaamme juhannukseksi, vapun tai uuden vuoden vietosta. Me emme tee mitään erikoista. Rauhoitumme ja nautiskelemme kesästä – sateen sattuessa sateesta. Sekin on hyvä tekosyy pysytellä sisätiloissa.

Oikeasti makaan sohvalla ja luen naistenlehteä.

Soila Ojanen

*Toki laitamme jotain mukavaa syömistä *ja otamme ehkä kopsun. Ruokailuun ei tarvitse pukea kukkamekkoa, vaan verkkarit ja villasukat kelpaavat vallan hyvin. Sitten nautintona onkin iskeä selälleen sohvalle lukemaan rästilehtiä. On sopiva hetki ottaa esille romaani, jolle ei ole löytynyt sopivaa lukutuokiota. Uimassakin voi käydä, jos huvittaa. Ei ole pakko. Mitään ei ole pakko. Saunaakaan ei tarvitse täplittää koivunlehdillä edes juhannussaunassa. Niin välttyy jälkisiivoukselta.

Kotia on tietenkin vähän hutaistu siistiin kuntoon. Mies laittaa ovipieliin juhannuskoivut, mutta perustelee sitä metsänhoidollisilla syillä, perusharvennuksella. Ettei mene ihan överiksi, tämä juhannuksen juhlinta.

Lue seuraavaksi