Nordea sulkee viisi konttoria Lapista - enintään kuutta henkilöä uhkaa irtisanominen

Nordea sulkee Lapin kolmestatoista pankkikonttorista viisi konttoria. Suljettavien konttoreiden 11 työntekijästä enintään kuutta uhkaa irtisanominen, loppujen viiden työtekijän kanssa on saatu aikaiseksi vapaaehtoinen ratkaisu. Työntekijät siirtyvät toiselle paikkakunnalle tai eläkkeelle. Loppujen kuuden henkilön kanssa neuvottelut ovat vielä kesken.

talous
Aluejohtaja Jussi Rieppo
Nordean Lapin aluejohtaja Jussi Rieppo Nordean uusissa tiloissa Revontulikeskuksessa.Raimo Torikka/Yle

Nordea sulkee elokuun lopussa Ylitornion konttorin ja toiminnat siirretään Pelloon. Ranuan, Sallan, Kolarin ja Muonion konttorit suljetaan syyskuun lopussa.

Sallan konttorin toiminnat siirretään Kemijärven konttoriin, Ranuan konttorin Rovaniemelle ja Kolarin sekä Muonion Kittilän konttoriin.

- Toimintamallin ja konttoriverkoston muutosten myötä henkilökohtaiset neuvottelut alkavat enintään kuuden henkilön kanssa ja olen luottavainen, että isolle osalle heistä löytyy vapaaehtoinen ratkaisu, aluejohtaja Jussi Rieppo kertoo.

- Meidän palveluita käytetään konttoreissa alle kaksi prosenttia kaikista palveluista joten panostamme niihin palveluihin ja paikkakunnille joissa on asiakkaita, perustele Nordean Lapin aluejohtaja Jussi Rieppo.

YT-neuvotteluiden aikana työtehtäviä on järjestelty kaikkien Lapin konttoreiden kesken. Työtehtävien muutokset ja uudet järjestelyt vaikuttavat muidenkin kuin suljettavien konttoriden henkilöstön toimiin. Riepon mukaan tämä on mahdollistanut lopetettavien konttoreiden työntekijöiden kanssa tähän mennessä tehdyt ratkaisut.

Konttoriverkoston supistamisen lisäksi kassapalvelut lopetetaan Nordean kaikista muista kuin Rovaniemen, Kemin ja Tornion pankkikonttoreista marraskuun lopussa.

Syinä taloustilanne ja muutokset asioinnissa

Tuleviin muutoksiin löytyy aluejohtajan Jussi Riepon mukaan muutama merkittävä syy.

- Kyllä tähän tietysti kaksi erillistä tekijää pitää nostaa. Toinen on tämä kaikkien tuntema taloudellinen tilanne ja se ei hirveän hyvää näkymää tuo pankin tuottokertymän kannalle niin silloin siihen varaudutaan säästöjä tekemällä johon tämä tietysti liittyy yhdeltä osalta. Toinen kaikille näkyvä osa on tämä pankkikäyttäytymisen muuttuminen. Ainostaan noin kaksi prosenttia käyttää pääasiallisena kanavana tällä hetkellä pankkikonttoreita, Jussi Rieppo sanoo.

Nordea tehostaa tulevaisuudessa yhä enemmän digitaalisiin asiointikanaviin. Näitä ovat verkkopankki, mobiilipalvelut ja puhelinpalvelut.

- Puhelinpalvelukeskukset palvelevat Nordeassa tällä hetkellä 24/7 ja 365 eli jokaisena päivänä vuoden ympäri meillä on aina ihminen vastaamassa puheluihin. Täytyy muistaa, että siellä pystyy lähes tulkoon hoitamaan kaikki pankkipalvelut kun tunnistautuu ensin omilla pankkitunnuksilla, lisää aluejohtaja Jussi Rieppo.

Käteistä K-kaupoista

Nordealle jää Lappiin syyskuun jälkeen kahdeksan pankkikonttoria. Kassapalvelut loppuvat marraskuun lopussa viidestä konttorista. Vain Rovaniemen, Kemin ja Tornion konttoreihin jäävät myös kassapalvelut.

- Tilalle ehkä tässä suurimpana ja lähimpänä on tullut Kesko -yhteistyö. K-ruokakaupoistahan saa oston yhteydessä nostettua rahaa kahteen sataan euroon asti. Se maksaa 50 senttiä, mutta Kesko sitten K-Plussa asiakkaille hyvittää sen takaisin Plussa-pisteinä, kertoo Jussi Rieppo.

Myös Tokmanni-konsernin myymälöistä voi nostaa käteistä ostosten yhteydessä.

- Laskunmaksu- ja Otto-automaatit säilyvät asiakkaiden käytössä entiseen tapaan, samoin suoramaksu ja maksupalvelu. Rovaniemellä on asiakkaiden käytössä myös TalletusOtto-automaatti, muistuttaa aluejohtaja Jussi Rieppo.

Juttua täydennetty 19.6 klo 15.07. Lisätty kaksi viimeistä kappaletta.