Selvitys: Suomessa lähes neljänneksen kalliimpaa kuin EU-maissa keskimäärin

Kansainvälisessä hintavertailussa vertailtiin 37 Euroopan maata. Kun katsoo EU-maiden keskiarvoa, Suomen hintataso ylitti sen lähes neljänneksellä. Tietoliikennepalvelut olivat Suomessa huomattavasti halvempia kuin EU:ssa keskimäärin.

talous
Euron kolikoita peltipurkin pohjalla
Hanne Kinnunen / Yle

Suomessa asuva maksaa lähes kaikista tavaroista ja palveluista enemmän kuin EU-maissa keskimäärin. Tilastokeskuksen julkistaman kansainvälisen hintavertailun mukaan Suomen hintataso on noin neljänneksen korkeampi kuin EU-maiden keskiarvo.

Viime vuonna alle EU-keskihintatason Suomessa jäivät tietoliikennepalveluiden hinnat. Myös sähkön, kaasun ja muiden polttoaineiden hinnat jäivät aavistuksen EU-keskiarvon alapuolelle.

Vertailussa oli mukana yhteensä 37 Euroopan maata eli muutama myös EU:n ulkopuolelta. Hintatasoerot on kuitenkin suhteutettu EU-keskiarvoon.

Hintavertailusta käy ilmi, että erilaisten verotuskäytäntöjen vuoksi hintatasoerot olivat Euroopan maissa selkeimpiä alkoholijuomissa ja tupakassa.

Hintatasoerot olivat suuria myös hotelli- ja ravintolapalveluissa sekä liikennepalveluissa niihin sisältyvien työvoimakustannusten takia.

Suomessa alkoholijuomat ja tupakka olivat viime vuonna 35 prosenttia kalliimpia kuin EU-keskitaso. Hotelli- ja ravintolapalvelut olivat 28 prosenttia kalliimpia ja liikennepalvelut 34 prosenttia kalliimpia.

Sen sijaan huonekalujen, kodinkoneiden ja viihde-elektroniikan hinnat olivat Suomessa viime vuonna melko lähellä EU-keskiarvoa – Suomessa ne kuitenkin olivat hieman kalliimpia. Hintavertailussa todetaan, että näissä tuoteryhmissä hintataso oli Euroopassa yhtenäinen. Syynä on se, että näissä kaikissa tuoteryhmissä on melko paljon vahvoja kansainvälisiä tuotemerkkejä.

Euroopan maista kalliimpia olivat Sveitsi ja Norja. Suomi oli vertailun viidenneksi kallein eli Suomen ohi menivät myös Tanska ja Ruotsi.