1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lakivaliokunnan puheenjohtaja: "Kansalaisaloitteet uhkaavat raueta eduskunnan vaihtuessa"

Lakivaliokunnan puheenjohtaja Anne Holmlund (kok.) pelkää kansalaisaloitteiden tekijöiden joutuvan eriarvoiseen asemaan. Hänen mukaansa aloitteet jäävät käsittelemättä, kun eduskunta vaihtuu.

Kotimaan uutiset
Eduskuntatalo ulkopuolelta kuvattuna kesällä.

Kansanedustaja ja lakivaliokunnan puheenjohtaja Anne Holmlund (kok.) toivoo, että kansalaisaloitteiden käsittelyä muutettaisiin ensimmäisistä kansalaisaloitteista saatujen kokemusten pohjalta.

50 000 kansalaista voi jättää eduskunnalle kansalaisaloitteen, joka eduskunnan pitää käsitellä. Käsittelyssä on ollut jo muun muassa turkistarhauksen kieltoon tähdännyt lakialoite. Aloitteita on tehty myös avioliittolaista, energiatodistuksista ja rattijuopumusrangaistuksista sekä ruotsin opiskelusta.

Holmlund sanoo, että nykyisellään eduskunnalle luovutettujen kansalaisaloitteiden käsittely päättyy, kun eduskunta vaihtuu. Hän pelkää tämän johtavan siihen, että mitä myöhemmin vaalikaudella kansalaisaloite jätetään eduskunnalle, sitä todennäköisemmin aloitteen käsittely jää vähäiseksi.

– Olisi järkevää muuttaa säädöksiä niin, että kaikki aloitteet saavat perusteellisen käsittelyn. Käsittelyn pitäisi voida jatkua vaalien yli, Holmlund sanoo.

Käsittelyn pitäisi voida jatkua vaalien yli.

Lakivaliokunnan puheenjohtaja Anne Holmlund (kok.)

Lainsäädännössä ruuhkaa

Lakivaliokunnan puheenjohtaja on huolissaan siitä, että muiltakin osin eduskunnan lainsäädäntötyö on ruuhkautunut. Hän arvioi, että tällä vaalikaudella ei enää ehditä ottaa valiokuntakäsittelyyn kovinkaan paljon uutta lainsäädäntöä.

Holmlundin mukaan lakialoitteiden ruuhkautuminen on ollut leimaavaa tälle vaalikaudelle.

– Joskus asiat viipyvät myös sen takia, että käännöspalvelut tai laillisuustarkastus ovat pullonkaulana. Kaikki lakiesitykset on käännettävä ruotsiksi ennen kuin ne voidaan hyväksyä, Holmlund sanoo.

Eduskunta vaihtuu seuraavan kerran ensi vuonna, jos Suomessa ei ajauduta esimerkiksi hallituskriisin takia ennenaikaisiin vaaleihin.

Lue seuraavaksi