1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Vasta viidessadas Barbie on nukkeharrastajalle liikaa

Aikuisena nukkeharrastukseen koukkuun jäänyt Heidi Veräjäntausta haaveilee Marie Antoinette Barbiesta ja tapaa kaltaisiaan alan konferensseissa eri puolilla maailmaa. Nukkeja on kertynyt siinä määrin, että hän pitää lukua niistä tietokoneen taulukkolaskentaohjelmalla.

Kuva: Tuija Veirto / Yle

Kymmenen vuotta sitten lahtelainen Heidi Veräjäntausta bongasi kirpputorin myyntipöydältä tutunnäköisen Barbien. Hänellä oli ollut juuri sellainen lapsena.

– Luovuin teini-iässä kaikista Barbieistani, mutta siinä kirpputoripöydän äärellä minuun iski nostalgia-aalto. Ostin nuken ja myöhemmin vielä muutaman lisää.

Kirpputorilöydöstä alkoi keräilyharrastus. Nyt Barbie-hahmoja on yli neljäsataa. Niille on pitänyt varata oma huone.

– Sadannen nuken kohdalla oli pakko ottaa Excel-taulukko käyttöön. Nukkehuoneessa alkaa olla täyttä, mutta on täällä vielä yksi kaappi, josta saa raivattua vaatteet muualle. Viidensadan kohdalla alan ehkä miettiä, meneekö tämä jo överiksi, Veräjäntausta nauraa.

Marie Antoinette ja muita kuninkaallisia

Veräjäntausta keräilee erityisesti lapsuutensa ajan eli 1980-luvun Barbieita. Hänellä on myös useita Model Muse -sarjan nukkeja. 

Barbiella ei ole koskaan liikaa kenkiä. Kuva: Tuija Veirto / Yle

– Kirpputoreilta tekee löytöjä muutamalla eurolla. Muuten perusnuket maksavat muutamasta kympistä useisiin tuhansiin euroihin, ja tullimaksut päälle.

Tällä hetkellä Veräjäntausta haaveilee Marie Antoinette -figuurista.

– Hinta on tonnin luokkaa. Säästän sitä varten. Tai ehkä saan sen lahjaksi, hän haaveilee.

Barbie-fanit muodin mekassa

Barbie-harrastaja palasi vastikään Milanosta alan konferenssista. Vastaavia tilaisuuksia ja myyntitapahtumia on muuallakin.

Teemaksi Milanon nukkekonferenssissa oli tänä vuonna nostettu itämaat. Ohjelmaan kuului muun muassa muotinäytös, jossa tavalliset harrastajat esiintyivät Barbieiksi tai Keneiksi eli miesnukeiksi pukeutuneena. 

– Kolmen ruokalajin illalliselle milanolaisessa hotellissa osallistui 250 harrastajaa eri maista. Osallistujat saivat myös lahjoja ja erityisen keräilynuken, jota on valmistettu vain 400 kappaletta.

Toistaiseksi Heidi Veräjäntausta on pysynyt katsomon puolella, mutta suunnittelee nousevansa vielä joskus Barbie-lookissa catwalkille.

– Minulla on yksi hippamekko, jollaista vastaavan ystäväni ompeli Barbie-kokoon. Se voisi toimia, hän pohtii.

Barbiet sulassa sovussa ja hyvässä järjestyksessä. Kuva: Tuija Veirto / Yle

Aikuinen saa leikkiä

Heidi Veräjäntaustan mukaan aikuinen Barbie-harrastaja herättää kummastusta. Häneltä kysytään usein, että ihan oikeastiko aikuiset leikkivät nukeilla.

– Samalainen keräilyharrastus tämä on kuin mikä tahansa muukin. Joku kerää tulitikkuja ja kyniä, minä nukkeja. Harrastukseni ansiosta olen saanut myös uusia ystäviä, joiden kanssa minulla on paljon muutakin yhteistä kuin Barbiet. Pidämme yhteyttä esimerkiksi alan nettifoorumeilla (siirryt toiseen palveluun).

Veräjäntaustan mielestä nukkeharrastuksen viehätys piilee nostalgiassa. 

– Minusta on ihana pukea, huoltaa ja järjestellä Barbie-kokoelmaani, kampailla nukkejen hiuksia ja muuta. Laitan huoneen oven kiinni, muu maailma unohtuu ja stressi katoaa. Siinä saa palata takaisin lapsuuden maailmoihin.