1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Uudistuva Vaalimaan tulli tarvitsee lisää työntekijöitä

Vaalimaan tulli tarvitsee vähintään kuudesta kymmeneen uutta työntekijää vielä tämän vuoden aikana. Tulli tarvitsee lisää työntekijöitä, koska henkilö- ja tavaraliikenne eriytetään omille kaistoilleen, ja samalla henkilöliikenteen kaistamäärä kasvaa lähes nelinkertaiseksi.

Kuva: YLE / Jani Aarnio

Vaalimaan tullin työntekijämäärä kasvaa. Uusia työntekijöitä tarvitaan lisää vähintään kuudesta kymmeneen vielä tämän vuoden aikana. Vaalimaan tullin toimintatavat muuttuvat loppuvuodesta kun henkilö- ja tavaraliikenne eriytetään omille kaistoilleen. Vaalimaan tullin päällikön Mika Poutiaisen mukaan työntekijöitä tarvitaan lisää, koska molemmille linjoille tulee oma tulliselvitys.

Tämän lisäksi henkilöliikenteelle tulee 12 uutta kaistaa sekä lähtevälle että saapuvalle liikenteelle. Syksystä lähtien henkilöliikenteen käytössä on kaikkiaan 33 kaistaa, jotka ovat auki liikennemäärien mukaan. Uusille kaistoille tarvitaan lisää henkilöstöä, koska tulliselvitys tehdään kaistojen välissä olevissa tarkastuspisteissä, eikä keskitetysti tullirakennuksessa.

Luulen, että me emme huku hakemuksiin.

Mika Poutiainen

Uusilla järjestelyillä pyritään siihen, että rajaliikenne varsinkin ruuhka-aikoina nopeutuisi. Tehokkuutta toimintaan raja-asemilla on jo haettu tullivirkailijoiden ja rajavartijoiden yhteistyöllä. Tullin työntekijä voi esimerkiksi tarkastaa rekkakuskin viisumin ja passin samalla kun tarkistaa kuorman ja sen asiakirjat.

Vastaavasti rajavartija voi hoitaa yksinkertaisia tulliasioita henkilöliikenteen puolella, esimerkiksi lyödä leiman ostoskuittiin. Poutiaisen mukaan tällainen rajan ja tullin yhteistyö on ainutlaatuista Euroopassa.

Lisäväki tullin sisältä

Mika Poutiaisen mukaan uusia työntekijöitä tarvitaan lisää vähintään kuudesta kymmeneen vielä tämän vuoden aikana. Kaakkois-Suomeen saatiin jo 18 uutta tullitarkastajaa tänä vuonna. Näistä Vaalimaalle tuli seitsemän.

Tullin pääjohtajan Leo Nissisen mukaan lopullinen lisähenkilöstön tarve tulevina vuosina arvioidaan liikennemäärien kehityksen perusteella. Kuudesta kymmeneen työntekijää on kuitenkin minimimäärä tälle vuodelle, Nissinen toteaa.

Lisäväkeä itärajalle yritetään houkutella tullin sisältä. Tämä voi kuitenkin olla vaikeaa.

– Luulen, että me emme huku hakemuksiin, Poutiainen toteaa.

Tulli hakee helpotusta säästötavoitteisiin

Nissinen kertoo, että ensisijaisesti työntekijöitä Vaalimaalle houkutellaan työssäkäyntialueelta tullin muista toimipisteistä esimerkiksi Kotkasta ja Haminasta.

– Haminan tullissa tulliselvitysten määrä on selvästi vähentynyt, joten sieltä voidaan vähentää väkeä, Nissinen kertoo.

Haminan tullissa tulliselvitysten määrä on selvästi vähentynyt, joten sieltä voidaan vähentää väkeä.

Leo Nissinen

Myös muualla Suomessa työskenteleville tullin työntekijöille tarjotaan mahdollisuutta siirtyä töihin Kaakkois-Suomen raja-asemille. Ulkopuolisten rekrytointi ei Nissisen mukaan ole mahdollista, koska tullille asetettu säästötavoite leikkaa tullin työntekijämäärää noin 180 työntekijällä jo vuoteen 2017 mennessä.

Nissinen kertoo, että tullin säästötavoitteisiin yritetään saada lievennyksiä vuoden 2015 osalta hallituksen elokuun budjettiriihessä. Nissisen mukaan tuleville vuosille Kaakkois-Suomen raja-asemille suunnitelluista työntekijämäärän lisäyksistä joudutaan tinkimään, jos helpotuksia säästöihin ei saada.

Kaikkiaan itärajan raja-asemat tarvitsevat noin 100–120 työntekijää lisää vuoteen 2020 mennessä. Tarpeesta valtaosa osuu Kaakkois-Suomen raja-asemille.

Vaalimaalla ei eläkekahveja juoda lähivuosina

Vaalimaan tullissa on tällä hetkellä 125 työntekijää. Koko maassa tullilla on noin 2300 työntekijää.

– Tähän suhteutettuna Vaalimaan tullin tarve ei nyt mikään mahdoton ole, Poutiainen toteaa.

Vaalimaalla on hyvä tilanne sen suhteen, että työntekijät ovat nuoria. Poutiaisen mukaan Vaalimaan tullista ei ole jäämässä yhtään työntekijää eläkkeelle seuraavaan viiteen vuoteen. Poutiaisen mukaan tämä johtuu siitä, että viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana Vaalimaalle on tullut paljon lisää, nimenomaan nuoria, työntekijöitä.

– Vielä parikymmentä vuotta sitten Vaalimaalla oli vain noin 20–30 työntekijää, Poutiainen kertoo.