Ukrainalaisministerin Putin-solvauksen takana netissä levinnyt rallatus

Ukrainan ulkoministeri kutsui Putinia "molopääksi" lauantaina. Ulkoministeri ei kuitenkaan keksinyt solvausta itse vaan käytti ilmaisua, joka on levinnyt laajasti verkossakin.

Ulkomaat
Youtube videokuva

"Putin huilo" hakusanoilla löytää lukuisia Youtube-videoita ja nettivitsejä. Huilo (myös huylo tai khuilo riippuen translitteraatiosta) on vapaasti suomennettuna "molopää" tai "kusipää" (englanniksi dickhead).

Sanapari liittyy lauluun, joka on alunperin jalkapallojoukkueen pilkkalaulu. Ukrainan kriisin myötä se on valjastettu ilmaisemaan ukrainalaismielisten mielipide Venäjän presidentistä.

Yhdysvaltalaislehti The Atlanticin kirjoittaakin, että alatyylisestä sanaparista on tullut Ukrainassa isänmaallinen, poliittinen slogan.

Buzzfeed-verkkosivuston mukaan jalkapallofanit lanseerasivat sanaparin "Putin huilo" maaliskuussa Itä-Ukrainan Harkovassa pelatun jalkapallo-ottelun yhteydessä. Jalkapallofanit olivat näkyvästi mukana jo talven mielenosoituksisa Maidanilla eli Kiovan Itsenäisyyden aukiolla.

Nyt laulusta on tehty erilaisia versioita ja sitä on käytetty lukuissa verkossa leviävissä parodioissa. Yhdellä Youtube-videolla sitä hoilataan jopa meksikolaisen mariachi-laulun yhteydessä.

Viime lauantaina syntyi kohu, kun Ukrainan ulkoministeri Andrii Deštšytsja käytti sanaparia yrittäessään rauhoitella mielenosoittajia Kiovassa Venäjän suurlähetystön luona. Deštšytsja totesi ensin, että Ukrainan täytyy täyttää kansainväliset velvollisuutensa ja Venäjällä on oikeus lähetystöön.

-Olen valmis seisomaan täällä kanssanne ja sanomaan, Venäjä, lähde menemään Ukrainasta. Kyllä,_ Putin huilo_, Deštšytsja sanoi.

Videolla näkyy, kuinka ihmisiä alkaa naurattaa ulkoministerin sanat, ja väkijoukko alkaa hoilata laulua.

Lausunnosta nousi diplomaattinen kohu, joka kirvoitti Venäjällä kovasanaisia kommentteja.

Deštšytsja lähti virasta tapauksen jälkeen. Ukrainan parlamentti valitsi tänään uudeksi ulkoministeriksi Ukrainan nykyisen Saksan-suurlähettilään Pavlo Klimkinin.

26.6.2014 kello 15.30 juttua tarkennettu ja lause "Tapaus johti Deštšytsjan erottamiseen" korvattu lauseella "Deštšytsja lähti virasta tapauksen jälkeen".