Rokotteesta suojaa sairaalabakteeria vastaan – Suomi mukana suurtutkimuksessa

Sairaalabakteerien arvioidaan aiheuttavan Euroopan ja USA:n terveydenhuollolle noin 20 miljardin euron ylimääräiset kustannukset vuosittain. Suomessa sairaalabakteeri aiheuttaa eniten ongelmia Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä.

Kotimaa
Sairaanhoitaja antaa influenssapiikkiä.
Kalle Niskala / Yle

Suomalaisia rokotetutkimusklinikoita osallistuu suureen kansainväliseen tutkimukseen, jossa testataan sairaalainfektioita estävää rokotetta. Vapaaehtoisia etsitään seitsemällä paikkakunnalla, muun muassa Kokkolassa, Seinäjoella ja Oulussa.

Tutkimusta tehdään Euroopassa ja USA:ssa ja sillä toivotaan löydettävän vasta-aine Clostridium Difficile -bakteerin aiheuttamaan antibioottiripuliin.

Suomen pienimmätkin rokoteklinikat pääsivät mukaan, sillä tutkimukseen sopivia vapaaehtoisia on vaikeaa löytää tarkkojen kriteerien vuoksi. Tutkittavien täytyy yli 50-vuotiaita, jotka ovat menossa esimerkiksi isoon kirurgiseen toimenpiteeseen. Yhteensä tutkimukseen haetaan 15 000 vapaaehtoista.

Ongelma on maailmanlaajuisesti iso.

Aki Raatikainen, tutkimushoitaja, Kokkolan rokotetutkimusklinikka

Myös lääkefirmat ovat yrittäneet kehittää sairaalabakteeria estävää rokotetta, mutta yksikään rokote ei ole päätynyt vielä markkinoille. Aiemmat sairaalainfektiota ehkäisevästä rokotteesta tehdyt tutkimukset ovat kuitenkin antaneet hyviä tuloksia. Rokotteen veikataan tulevan markkinoille aikaisintaan viiden vuoden kuluttua, vaikka se todettaisiin toimivaksi nyt käynnissä olevan tutkimuksen myötä.

– Ongelma on maailmanlaajuisesti iso. Terveydenhuolto kuluttaa vuodessa noin 18-20 miljardia sairaalainfektion hoitoon, Kokkolan rokotetutkimusklinikan tutkimushoitaja Aki Raatikainen kertoo.

Sairaalainfektio voi olla hengenvaarallinen iäkkäille potilaille

Tutkimus on erityisen hyödyllinen Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirille, jossa esiintyy 34 prosenttia Suomen sairaalainfektioista eli noin 200 tapausta vuosittain.

– Jos mietitään, että potilas joutuu antibioottiripulin vuoksi sairaalaan viikoksi erityispaikalle hoitoon ja mukaan lasketaan kotiuttamisessa antibioottikustannukset, kulut nousevat nopeasti yhtä potilasta kohti 5000-6000 euroon, Keski-Pohjanmaan keskussairaalan infektiolääkäri Marko Rahkonen arvioi.

Antibioottiripuli voi olla iäkkäämmille potilaille hengenvaarallinen. Ripulin lisäksi yleisiä oireita ovat muun muassa kuume, yleiskunnon heikentyminen ja vatsakipu. Bakteeri myös hidastaa potilaiden kuntoutumista.

Eihän rokotetta anneta koko väestölle, mutta sillä saadaan seulottua riskitapaukset.

Marko Rahkonen, infektiolääkäri, Keski-Pohjanmaan keskussairaala

– Muutama prosentti antibioottiripulipotilaista menee tosi huonoon kuntoon ja vaatii tehohoitoa. Perusterveillä nuorilla se heikentää yleiskuntoa. Infektiokierre voi kuitenkin olla pitkä ja se uusiutuu herkästi, joten on merkittävä parannus, jos tälle taudille saadaan ehkäisy, Raatikainen sanoo.

Raatikaisen mukaan rokote olisi erityisen tarpeellinen isoihin leikkauksiin meneville potilaille, joilla on edessään pitkä toipumisjakso ja antibioottikuuri.

Infektiolääkäri Marko Rahkonen muistuttaa, ettei rokote estä bakteeritartuntoja kokonaan.

– Eihän rokotetta anneta koko väestölle, mutta sillä saadaan seulottua riskitapaukset. Bakteeritartunnalle alttiita potilaita on muuten vaikeaa ennustaa, sillä tartunnan voi saada esimerkiksi hampaan juurihoidon jälkeisestä antibioottikuurista, Rahkonen sanoo.