Keski-Suomi lopettaa kehitysvammaisten laitosasumisen

Keski-Suomi on edelläkävijä kehitysvammaisten laitosasumisen purkamisessa. Laitospaikkojen vähentäminen perustuu valtakunnalliseen linjaukseen, jonka mukaan kehitysvammaisilla on oikeus asua samoin kuin muutkin kuntalaiset.

Kotimaa
Kehitysvammaisille suunniteltu asunto.
Titta Puurunen vieraili kehitysvammaisille tarkoitetuissa kodeissa.

Keski-Suomessa valmistuu tänä vuonna neljä uutta asumisyksikköä, jossa on yhteensä 60 asuntoa kehitysvammaisille. Asunnot sijaitsevat Viitasaarella, Äänekoskella, Tikkakoskella ja Jyväskylän Palokassa.

Uusien asuntojen myötä kehitysvammaisten keskitetty laitosasuminen lakkaa Keski-Suomessa kokonaan. Osa asunnoista on jo valmistunut, ja muun muassa 19-vuotias Marika Rossi sai ensimmäisen oman kodin.

– Tämä on ikioma koti, iloisella mielellä, hyvällä tuulella, Rossi sanoo.

Kysyttäessä mikä omassa kodissa on parasta, Rossi vastaa ytimekkäästi:

– Astiakaapit.

Koko Suomessa pyritään hajauttamaan kehitysvammaisten laitospalvelut itsenäiseksi lähiasumiseksi. Asuntoyksiköissä on avustavaa henkilökuntaa paikalla ympäri vuorokauden, eikä laitoshoidosta luopumisella tähdätä rahallisiin säästöihin.

– Elämänlaatu, ihmisarvo ja tasa-arvo taloudelliset näkökulmat on vasta seuraavia ajatuksen aiheita. Kyllä tämä ihmisen elämä on niin arvokas kaikilla että se on sitä mitä me vaalitaan ja hellitään.Pääsee ihmisten joukkoon turuille ja toreille. Se nostaa elämänlaatua ja muokkaa asenteita, sanoo Keski-Suomen Vammaispalvelusäätiön toimitusjohtaja Marja-Leena Saarinen.

Elämäntasoa on ajateltu myös asuntojen suunnittelussa. Muun muassa Marikan asunnon on stailannut suunnittelija Teuvo Loman.

– Eihän tässä sisustajan unelmaa toteuteta, vaan asukkaan. Ei tämä poikkea mitenkään muista toimeksiannoistani, ihmisille tehdään, sanoo Loman.

– Haluan tänne vieraita, keitän kaffet. Hyvin minä pärjään, sanoo Marika Rossi. Ensimmäisessä omassa asunnossaan.