Hammasurakkaa on riittänyt, uhkasakko vältetään

Hammaslääkärit ovat purkaneet potilasjonoja Kainuussa uhkasakon vauhdittamana. Tilanne on hyvä, sillä potilasjonoja ei ole nyt lainkaan Kajaanissa ja Paltamossa.

uhkasakko
YLE

Kainuun sote-kuntayhtymä johtava hammaslääkäri Mikko Neuvonen on helpottuneen oloinen mies. Kovana kirittäjänä jonojen purku-urakassa on ollut heinäkuun lopulle sijoitettu 400 000 euron uhkasakko.

– Kyllä se oli niin suuri summa. Kun viime kesänä uhkasakon uhka langetettiin niin vaikuttaisi siltä, että tämä nyt vältetään. Edellytyksenä on, että pystymme kertomaan Aluehallintovirastolle, millä tavalla saamme pidettyä tilanteen hallinnassa.

– Jotkut vääräleuat ovat sanoneet, että olisi kannattanut maksaa se uhkasakko ja antaa jonojen olla. Palveluiden saatavuushan on kuitenkin tärkeintä ja sitten eihän se olisi siihen jäänyt. Sen jälkeen olisi tullut myös jotain muita sanktioita.

Kevään aikana hammashoitoloissa on urakoitu melkoisesti, Neuvonen selvittää.

– Henkilökunta on tehnyt lisätöitä huomattavasti ja ostopalvelulla on hankittu lisää työvoimaa. Kuhmossa ja Paltamossa tekee viikonloppuisin kaksi työparia. Kajaanissa puolestaan työpareja on neljä. Myös suuhygienistit ovat olleet jononpurkutalkoissa.

Kajaanissa ja Paltamossa hammasten hoitojonoja ei nyt ole. Hankalin tilanne on Kuhmon suunnalla, missä parisataa ihmistä odottaa pääsyä hammaslääkärin käsittelyyn. Kaikki kuhmolaiset jonottajat ovat kuitenkin hoitotakuun rajoissa eli jonottamisaikaa on alle puoli vuotta.