1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Mikä shiioja ja sunneja erottaa?

Shiia- ja sunnimuslimien eroja korostetaan nyt poliittisten valtapyrkimysten varjolla Lähi-idässä, arvioi islamin tutkija Silvia Akar Helsingin yliopistosta.

Ulkomaat

– Mielestäni eri muslimiryhmillä on yllättävän huonot välit islamilaisessa maailmassa. Toisen islamilaisen haaran seuraajaa ei yleensä hyväksytä esimerkiksi aviopuolisoksi. Kristitytkin hyväksytään paremmin kuin toisen

Islamin symboleja kuparista valmistettuna.
Mike Nelson / EPA

islamilaisen haaran edustajat, Akar kuvailee shiia- ja sunnimuslimien jakolinjoja.

– Vihamielisyydet eri ryhmien välillä eivät ole uusia, mutta nyt niitä on entistä vahvemmin verhottu uskonnollisuuden kaapuun Irakissa. Akarin mukaan Irakin tilannetta pahentaa valtatyhjiö ja epäluottamus shiiapääministeri Nuri Al-Malikia kohtaan.

– Irakissa sunnien ja shiiojen vastakkain asettelu on kärjistynyt vuosien myötä ja poliittinen valtataistelu on vain syventänyt vihanpitoa, Akar sanoo.

Suomen muslimit hyvissä väleissä

– Toisten opillisia ajatuksia ei ole hyväksytty, mutta henkilösuhteet ovat olleet hyvät eri muslimiryhmien välillä, Akar luonnehtii Suomessa asuvien muslimien välejä. Tutkija tosin korostaa, että tutkittua tietoa asiasta ei ole.

Oppi profeetta Muhammedin seuraajasta jakaa muslimimaailmaa. Muhammedin kuoleman jälkeen 600-luvun alussa muslimit päättivät profeetan seuraajista sovussa.

Riitaa tuli neljättä seuraajaa valittaessa. Suurin osa valitsijoista kannatti Muhammedin uskottua ja ystävää Abu Bakria. Ryhmä muslimeja päätyi kuitenkin Muhammedin vävyn ja serkun Alin kannalle. Alin seuraajista muodostui shiia-islamin suuntaus. Shiioja on maailman muslimeistä noin 10-20 prosenttia.

– Sunneilla ei ole papistoa tai muuta hierarkista valtajärjestelmää uskonnollisessa yhteisössä. Shiialaisten ylin johtaja on Ajatollah. Sunneilla vastaavaa "paavin" asemassa olevaa johtajaa ei ole.

Akar kertoo myös, että sunni-imaamiksi voi julistautua myös ilman uskonnollista koulutusta.

– Uskonnollisen yhteisön tuki ja luottamus riittää. Se, johon luotetaan voi ryhtyä sunniyhteisön imaamiksi.

Kolmas islamin haara on filosofiaa ja mystiikkaa korostava suufilaisuus.

Lue seuraavaksi