Majoituspalveluiden yrittäjä valituksesta: "Harmittaahan se."

Savitaipaleen kunta on myöntänyt Tmi Taikataikinalle yhteensä 75 000 euron lainan hostellin saneerauskustannuksiin. Kunnanvaltuutettu Juhani Kylliäisen (ps.) mielestä asiassa ei ole menetelty tasapuolisesti. Hän on valittanut investointipäätöksestä hallinto-oikeuteen.

Savitaipale
Kantrihostelli Savitaipaleella
Kantrihostelli

Savitaipaleen kunnassa kiistellään yritystoiminnan tukemisesta. Savitaipaleen kunta myönsi helmikuussa ravintola- ja majoituspalveluyritys Tmi Taikataikinalle yhteensä 75 00 euron investointirahan hostellin saneerauskustannuksiin.

Perussuomalaisten kunnanvaltuutettu Juhani Kylliäisen mielestä kunnan myöntämä rahoituspäätös ontuu. Kylliäinen teki asiasta oikaisuvaatimuksen, jonka kunnanhallitus hylkäsi.

Kevään aikana Kylliäinen on valittanut asiasta hallinto-oikeuteen. Valtuutetun mielestä päätös ei kohtele yrittäjiä tasapuolisesti, sillä kunta ei ole kilpailuttanut yritystoimintaa. Lisäksi Kylliäisen mukaan vuokrasopimuksessa ei selkeästi ole eritelty vuokraa ja lainan osuutta toisistaan.

– Rahoitus ei ole läpinäkyvä, vaan piilotukea yritykselle, Kylliäinen sanoo.

Kunnanjohtaja esittää valituksen hylkäämistä

Itä-Suomen hovioikeus on pyytänyt kunnanhallitukselta vastinetta Kylliäisen valitukseen. Savitaipaleen kunnanjohtaja Tapio Iso-Mustajärvi ehdottaa, että kunnan vastineessa valitus hylättäisiin kokonaisuudessaan.

Savitaipaleen kunta katsoo toimineensa päätöstä antaessaan lakeja noudattaen. Valitusta pidetään myös huonosti perusteltuna ja sekavana. Vastine-ehdotuksessa kerrotaan, että kunta solmii vielä tarkemmat lainaehdot ja vuokrasopimuksen elinkeinoharjoittajan kanssa.

Tällä hetkellä kunta on myöntänyt elinkeinoharjoittajalle 75 000 euron investointilainan. Kyseessä on annuiteettilaina. Laina-aika on 25 vuotta ja korko 4 prosenttia.

Kunnanhallitus päättää lausunnosta kokouksessaan tänään.

Yrittäjä ihmeissään valituksesta

Tmi Taikataikina avasi ovensa noin puolitoista vuotta sitten. Aluksi avattiin ravintolapalvelut ja viime vuoden elokuussa avattiin hostelli. Kantrihostelli pyrkii profiloitumaan erityisesti liikuntamatkailuun.

Hostellissa on tällä hetkellä 42 vuodepaikkaa, mutta isot monen hengen huoneet eivät yrittäjä Päivi Eitomaan mukaan vastaa perhematkailijoiden tai yksilöurheilijoiden tarpeeseen.

Rakenteilla onkin hotelli, jonne tulee yhteensä seitsemän huonetta.

Alkuperäisin suunnitelman mukaan hotelli oli määrä aueta jo kuluvaksi kesäksi. Oikasuvaatimuksen takia remontin alkaminen viivästyi.

– Minä olen ikävä kyllä kärsijänä. Harmittaahan se, sanotaan näin, sanoo Eitomaa.

Eitomaan mukaan hotellin rakennustyöt jatkuvat syksyllä, kun kesäsesonki on ohi ja yrittäjällä on jälleen aikaa rakennustöihin. Eitomaa uskoo, että Kantrihostelli ja valmistuva hotelli tulevat löytämään asiakaskuntansa.

– Haluan nähdä tämän kuvion. Uskon, että onnistuu, on onnistunut muuallakin. Meillä on Savitaipaleella mieletön luonto, kaikki tässä lähellä 300 metrin päässä, Eitomaa sanoo.