1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kerry: USA haluaa auttaa irakilaisia, ei pääministeri al-Malikia

Yhdysvallat pohtii parhaillaan, miten se voi auttaa torjumaan ääri-islamilaisten sunnikapinallisten hyökkäyksen Irakin pohjoisosassa.

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry. Kuva: Facundo Arrizabalaga / EPA

Ulkoministeri John Kerryn mukaan Yhdysvaltain tavoitteena on auttaa kaikkia irakilaisia, ei vain tukea pääministeri Nuri al-Malikia islamistikapinallisten edetessä maan pohjoisosassa.

- Painotan, että siinä, mitä Yhdysvallat tekee on kyse Irakista, ei al-Malikista,  Kerry sanoi NBC-televisioyhtiön haastattelussa.

Hän totesi, ettei mikään, mitä presidentti Barack Obama päättää tehdä keskity erityisesti pääministeri al-Malikiin, vaan irakilaisiin.

Yhdysvallat on viime kuukausien aikana toistuvasti ilmaissut turhautumiistaan tapaan, jolla shiialainen al-Maliki hallitse Irakia ja vaatinut häntä ottamaan huomioon myös sunnien ja kurdien oikeutetut huolenaiheet.

Yhdysvallat harkitsee parhaillaan mahdollisia toimia auttaakseen Irakin hallitusta pysäyttämään sunnilaisen äärijärjestön ISIS:n etenemisen. Apuaan Irakille on väläyttänyt myös shiialainen naapurimaa Iran, joka on Yhdysvaltain pitkäaikainen vihollinen.

Irakin ulkoministeri on pyytänyt Yhdysvalloilta ilmaiskuja, mutta maa ei ole vielä ottanut kantaa pyyntöön.

Kerry on aiemmin sanonut, että maa on valmis etsimään ratkaisua Irakin tilanteeseen Iranin kanssa. Myös Iran on sanonut, että se voisi harkita asiassa yhteistyötä Yhdysvaltojen kanssa.

Nyt Kerry korostaa, että Yhdysvallat on kiinnostunut kommunikoimaan Iranin kanssa, jotta kumpikin tietää, mitä toinen ajattelee. Hänen mukaansa tietojen vaihdolla pyritään estämään virheiden tekeminen.

Yhdysvallat ei Kerryn mukaan suunnittele kuitenkaan työskentelyä yhdessä Iranin kanssa.