1. yle.fi
  2. Uutiset

Ihmisen esi-isä uiskentelee akvaariossa Helsingissä

Linnanmäen Sea Lifeen on muuttanut harvinainen keuhkokala. Ainoastaan kalan poikasilla on kidukset kuten muillakin eväkkäillä. Aikuiset kalat sen sijaan hengittävät keuhkoilla.

Kotimaan uutiset
Afrikkalainen keuhkokala
SeaLife

Linnnamäen merimaailma Sea Life on saanut juhannuksen alla harvinaisen vieraan. Merimaailman 12-vuotissynttäreitä juhlistaa nimittäin ihmisen esi-isä, afrikkalainen keuhkokala.

Keuhkokaloilla on uimarakosta kehittyneet keuhkot, joiden avulla kalat hengittävät. Ainoastaan keuhkokalan poikasilla on kaloille ominaiset kidukset.

Afrikkalaisen kalan keuhkot ovat yleensä tarpeen silloin, kun kalojen kotijoki kuivuu. Silloin kala pystyy kaivautumaan joen pohjamutiin ja jättää ympärilleen kehittämäänsä ilmakapseliin vain pienen aukon, josta hengittää.

Keuhkokalat ovat peräisin satojen miljoonien vuosin takaa devonikaudelta. Keuhkokalat ovat nykyisten sammakkoeläinten ja matelijoiden esi-isiä ja siten myös ensimmäisten selkärankaisten nisäkkäiden varhaisia sukulaisia.

Keuhkokaloja on maailmassa nykyisin neljä lajia. Näistä neljä elää Afrikassa, yksi Australiassa ja yksi Etelä-Amerikassa. Linnanmäen uusin asukas on afrikkalainen ja albiino.

Lue seuraavaksi