Masentunut Koskela ja parittaja Rahikainen - kuunnelma tuo uusia tulkintoja Tuntemattomaan sotilaaseen

Väinö Linnan teos Tuntematon sotilas on saamassa jälleen uuden tulkinnan. 1980-luvulla syntyneet teatterintekijät työstävät parhaillaan uutta kuunnelmaa radioon. Uudessa dramatisoinnissa korostuvat tunteet ja sodan inhimilliset kärsimykset.

kulttuuri
Jussi Lehtonen, Leo Honkonen, Tommi Eronen, Kasimir Baltzar ja Tatu Mönttinen.
Jussi Lehtonen, Leo Honkonen, Tommi Eronen, Kasimir Baltzar ja Tatu Mönttinen.Jussi Nahkuri / Yle

Kuunnelmastudio on täynnä sotilaskypäriä, mantteleita ja muuta sotarekvisiittaa. Niillä tehdään ääniä kuusiosaiseen kuunnelmasarjaan Tuntemattomasta sotilaasta. Väinö Linnan teoksesta on tehty radiokuunnelmia aiemminkin, mutta nyt tekijöinä ovat 1980 -luvulla syntyneet teatterilaiset.

- Me elämme niin erilaisessa maailmassa. Suomi tarkoittaa ihan eri asiaa kuin silloin 50-luvulla Tuntemattoman ilmestyessä. Kysymme nyt, mitä nämä mieheyden arkkityypit oikein ovat. Hehän ovat suomalaisille melkein kuin antiikinjumalia, pohdiskelee kuunnelmasarjan ohjaaja Juhana von Bagh.

Kuunnelmassa on mukana maamme eturivin näyttelijöitä kuten Tommi Eronen, Aku Hirviniemi, Jussi Nikkilä ja Joonas Saartamo. Nuoren polven joukkoon on päässyt pari konkariakin, Martti Suosalo ja Esko Salminen.

Myös vaietut teemat nousevat esiin

Uuden tulkinnan on dramatisoinut Ville Moila, joka on rohkeasti uudelleenkirjoittanut henkilöhahmojen sielunelämää. Apuna on käytetty nykyistä historiantutkimusta, joka on kääntänyt katseensa sodan inhimilliseen puoleen ja purkanut sotasankarin myyttiä.

Tutut hahmot ovatkin saaneet uudenlaisia painotuksia. Esimerkiksi suomalaisen miehen prototyyppi, vänrikki Koskela, kärsii sodan lopussa masennuksesta. Rahikaisen puolestaan harjoitti Petroskoissa tyttökauppaa ja myös Kariluoto poikkeaa melko lailla Linnan alkuperäishahmosta.

- Tässä minun esittämässä Kariluodossa painottuu aika vahvasti mielen järkkyminen. Tässä tekstissä on tosi paljon sellaista Kariluodon päänsisäistä materiaalia. Hänellä on useampia persoonia, joiden kanssa sitten käydään dialogia, kuvailee näyttelijä Pyry Nikkilä.

80-lukulaiset tekijät ovat halunneet korostaa tunnehistoriaa, traumoja ja vaiettuja teemoja.

- Sodista on nyt kulunut niin kauan aikaa, että asioista voidaan puhua toden teolla, ilman että joku loukkaantuu, toteaa ohjaaja Juhana von Bagh.

Linnan rikas kieli sopii radioon

Linnan Tuntemattoman sotilaan ilmestymisestä tulee kuluneeksi 60 vuotta. Teos on suomalaisille rakas ja siitä on ehditty tehdä monenlaisia versioita.

Kansallisklassikon tekemisessä on omat paineensa, mutta ohjaaja Juhana von Bagh on tyytyväinen voidessaan tehdä sen juuri radioon.

- Radiossa Linnan upea kieli pääsee oikeuksiinsa. Lisäksi me olemme nähneet niin paljon sotaleffoja, jotka ovat ikään kuin turruttaneet meidät. Nykyään tuntuu, että ääni pääsee lähemmäs. Äänen avulla voi kertoa ne kapseloituneet tunteet, kuvailee von Bagh.

Vaikka uudenlainen tulkinta varmasti kohahduttaa, eivät tekijät ole halunneet provosoida pelkän provokaation vuoksi.

- Tämä on ehdottomasti moderni, mutta tässä on säilynyt Linnan kirjan tunnelma, sanoo näyttelijä Pyry Nikkilä.

- Tätä on ollut hieno tehdä. Se on antanut paljon ymmärrystä isovanhempien sukupolvea kohtaan, toteaa Juhana von Bagh.

Kuusiosainen Tuntematon sotilas kuullaan Yle Radio 1:ssä sunnuntaisin 7.9. alkaen.