1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Hallitusneuvottelut päätökseen – lue neuvottelutulos täältä

Suomen velkaantumisen on määrä taittua vuonna 2018.

Hallituksen info
Hallituspuolueet pitivät tiedotustilaisuuden minihallitusneuvotteluista.

Hallitustunnustelija Alexander Stubbin (kok.) johdolla käydyt minihallitusneuvottelut ovat päättyneet viiden puolueen yhteisymmärrykseen uudesta hallitusohjelmasta.

Hallituksen mukaan tuore neuvottelutulos perustuu pääministeri Kataisen (kok.) hallituksen tekemiin rakennepoliittisiin päätöksiin sekä julkisen talouden sopeuttamista koskeviin linjauksiin.

Hallitus haluaa ylläpitää talouspoliittista vakautta. Aiemmin sovittuja kehyssääntöjä noudatetaan, ja velkaantuminen taittuu vuonna 2018.

Työn verotusta kevennetään noin 410 miljoonalla eurolla. Hallituksen kasvu- ja työllisyyspaketin suuruus on noin 1,1 miljardia euroa.

Hallitus sitoutuu edistämään merkittäviä liikennehankkeita, kuten Pisara-rataa, länsimetroa sekä Tampereen kaupunkiraitiotietä. Hallitus ei ota käyttöön windfall-veroa. Myös yritysten edustusmenojen 50 prosentin vähennyskelpoisuus palautetaan työpaikkojen lisäämiseksi vuoden 2015 alusta.

Lisäksi kotimaisen kysynnän ja ostovoiman sekä työllisyyden parantamiseksi eläkkeiden ja ansiotulojen verotukseen tehdään täysimääräiset ansiotaso- ja inflaatiotarkistukset kolmeen alimpaan tuloluokkaan vuonna 2015 ja jäädytys siirretään vuoteen 2016. Lapsiperheiden asemaa tuetaan verovähennysjärjestelmää kehittämällä.

Lue hallitusneuvotteluiden lopputulos tästä. (siirryt toiseen palveluun)