1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Talouspaketti sai ruusuja ja risuja – "Suomi tarvitsee myös onnea"

Uuden hallitusohjelman linjaukset saivat tuoreeltaan maireita arvioita talouden asiantuntijoilta. Toisaalta asiantuntijat pelkäävät, että hyvien päätösten toimeenpano yskii.

Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Kaikkien vahvimmin uuden hallitusohjelman päätöksiä hehkuttaa Rakennusteollisuus.

– Tämä on historiallinen paketti Suomen yhdyskuntarakentamisen kannalta, Rakennusteollisuus ry:n toimitusjohtaja Tarmo Pipatti kehuu. Hänen mukaansa Helsingin ja Tampereen seutujen infra- ja asuntorakentaminen saa nyt aivan uutta puhtia.

Toimitusjohtaja Pipatti muistuttaa, että muuttoliike kohdistuu nyt juuri näille alueille, joten elvytysosoite on oikea.

– Talous, työllisyys ja rakentaminen lähtevät varmasti näiden päätösten avulla nousuun, Pipatti uskaltaa arvioida.

Hänen mukaansa rakennusalan tilanne on nyt huonompi kuin se oli 2008 finanssikriisin aikana, joten mitään ylikuumenemisen vaaraa ei ole. Pipatti laskee, että talouspaketti voi tuoda rakennusalalle jopa 70 000 henkilötyövuotta uusia työmahdollisuuksia.

Elinkeinoelämän keskusliiton johtaja Jussi Mustonen on arvioissaan hieman varovaisempi, mutta myös hän uskoo talouspaketin myönteisiin vaikutuksiin.

– Kyllä tämä on kohtuullisen hyvä ratkaisu varsinkin, kun taloudessa ollaan ikään kuin puun ja kuoren välissä. Oleellista on kuitenkin jo sovittujen suurten rakenneuudistusten läpivienti, johtaja Jussi Mustonen sanoo.

Elinkeinoelämän keskusliitossa uskotaan, että paketin avulla hallitus saanee ainakin osan tavoitteistaan toteutettua.

– Mutta ei tämä ole se toivottu kertasysäys tai impulssi, jolla talous lähtee kertaheitolla nousuun. Suomi tarvitsee myös muiden maiden vetoapua ja hyvää onnea, johtaja Mustonen toteaa.

"Riittää, että paketti toteutetaan"

Pellervon taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Markus Lahtinen pitää paketin parhaana asiana sitä, että se ylipäätään saatiin aikaan.

– Ei tämä mikään jytky ole. Sen vaikutus bruttokansantuotteeseen on muutama kymmenys plussaa, Lahtinen toppuuttelee. 

Hänen mukaansa talouspolitiikassa on tärkeää jatkuvuus ja ennakoitavuus, ja tämän ehdon paketti näyttäisi täyttävän.

– Stubbin hallituksen iso jälki ei tule tästä hallitusohjelmasta, vaan pysyvät mielikuvat saadaan sosiaali- ja terveysuudistuksesta sekä eläkepäätöksistä – sikäli kuin ne saadaan päätetyiksi, Lahtinen muistuttaa.

Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju liittyy myönteisesti yllättyneiden joukkoon.

– Yllätyin paketista positiivisesti. Se istuu hyvin tähän taloustilanteeseen. Hyvää on myös se, että painopiste on pitkän aikavälin hankkeissa, vaikka hallitus istuu vain 10 kuukautta, pääekonomisti Kangasharju sanoo.

– Riittää, että paketti toteutetaan. Kataisen hallituksen ongelma oli hyvien päätösten toimeenpanon olemattomuus. Tosin vähän pelkään, että samoin voi käydä Stubbinkin hallitukselle. Kauniita aikomuksia riittää, mutta löytyykö hallitukselta kykyä panna päätökset toimeen, Kangasharju pohtii.

Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju arvioi, ettei tehdyllä paketilla pystytä yksin talouskasvua käynnistämään. Hänen mielestään kyse on kosmeettisesta kompromissista.