1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kuntaliitto: Aivan liian hidasta homekoulujen korjaamiseen

Illansuussa päättyneissä minihallitusneuvotteluissa sovittiin uuden yleishyödyllisen yhtiön perustamisesta, jolla saaadaan vauhtia asuntorakentamiseen ja muun muassa homekoulujen korjaamiseen. Kuntaliitossa ollaan pettyneitä ja pidetään keinoa aivan liian hitaana tässä suhdannetilanteessa. Kuntaliitto olisi toivonut suoraa panostusta koulukiinteistöihin.

Kuntaliiton toimitusjohtaja Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma kuulostaa pettyneeltä ainakin ensireaktioissaan. Hänen mukaansa ensimmäisten arvioiden pohjalta tarkoituksena on ilmeiseseti yleishyödyllisen kuntien ja valtion yhdessä omistaman yhtiön perustaminen. Tarkoituksena on elämänkaariperiaatteen pohjalta lähteä tekemään investointeja sekä asuntoihin että julkisiin kiinteistöihin, muun muassa homekouluihin.

Kuntaliitto oli toivonut homekoulujen korjaamiseen 150 miljoonaa euroa. Kunnat olisivat pystyneet käynnistämään 2–3 hanketta kuukaudessa eri puolilla Suomea.

- Ensinnäkin yhtiön perustaminen vaatii pitkän valmistelun, ja aika avoimeksi jäi tämä ajoitus, millä tavalla oli ajateltu, että kunnat olisivat tätä yhtiötä rahoittamassa.  

- Jos tavoitteena se, että saadaan suhdannepoliittisia hankkeita liikkeelle, niin tämä keino on aivan liian hidas siihen. Olisimme toivoneet, että 150 miljoonaa olisi kohdennettu nimenomaan koulukiinteistöihin. Sillä olisi saatu kuukaudessa useita hankkeita liikkeelle, jotta olisi päästy tekemään välttämättömiä infrastruktuurin uudistuksia. 

Mäki-Lohiluoma arvioi, että käytännössä ratkaisut siirtyvät seuraavan hallituksen listalle.

- Päätöksien perusvalmisteluun menee ainakin vuosi ja vasta sitten päästään tällaisiä yhtiöpohjaisia ratkaisuja mahdollisesti viemään eteenpäin, sanoo Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma Kuntaliitosta.