Hyppää sisältöön

Espoo tyytyväinen hallitusneuvotteluiden tulokseen - "Maailma tuli askeleen valmiimmaksi"

Hallitus lupasi hallitusneuvottelujen päätteeksi Espoon Länsimetron jatkeelle noin 240 miljoonaa euroa. Espoo on luvannut aloittaa Länsimetron jatkeen rakentamisen omin rahoin jo ensi syksynä mikäli valtio sitoutuu rakentamiseen.

Kuva: Yle

Tänään torstaina päätökseen saatujen hallitusneuvotteluiden lopputuloksena Espoon Länsimetron jatkaminen Matinkylästä Kivenlahteen saa hallitukselta noin 240 miljoonaa euroa. Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä on hallituksen päätökseen tyytyväinen.

- Kun monesti sanotaan, että maailma pitäisi saada valmiiksi juhannukseksi, niin nyt se tuli yhden askeleen valmiimmaksi. Tämä on Espoon kaupunkirakenteen kannalta välttämätöntä, että raiteet jatkuu Espoonlahteen asti.

Rahat tulevat maksettavaksi aikaisintaan vuodesta 2017 lähtien.

- Hallitusohjelmakirjauksen jälkeen käydään tarkemmat neuvottelut siitä, miten tätä maankäyttöä, asumista ja liikennettä kehitetään ja miten nämä rahoitusratkaisut sovitaan, kertoo Mäkelä.

Espoo on luvannut aloittaa Länsimetron jatkeen rakentamisen omin rahoin jo ensi syksynä mikäli valtio sitoutuu rakentamiseen. Mäkelän mukaan päätös pitää edelleen.

- Meillä on sitouduttu siihen, että jos valtio tulee mukaan tähän Länsimetron jatkoon 30 prosentin rahoitusosuudella mukaan, niin me olemme valmiita käynnistämään se viivyttelemättä. Kyllä me tässä päätöksessä pysytään. Me voimme nyt lähteä rahoittamaan tätä etupainotteisesti, Mäkelä sanoo.

Raideliikenteen tukemisella valtio haluaa jouduttaa pääkaupunkiseudun asuntorakentamista. Hallitus edellyttää Helsingin seudun kunnilta asuntorakentamista ja kaavoituksen vauhdittamista vastineeksi liikennerahoille. Espoon kaupunki on varautunut nostamaan kaavoitustavoitetta ylöspäin, jos valtio investoi Länsimetroon.

- Nyt tehty Länsimetron jatkopäätös vauhdittaa tämän alueen kaavoitusta ja rakentamista edelleen. Nyt me saamme kaikki meidän kaupunkikeskukset raiteiden äärelle, Mäkelä toteaa.

Hallitus lupasi myös Helsinkiin suunnitellulle Pisara-radalle tukea sata miljoonaa euroa. Tulevaisuudessa Helsingin alla kulkevan Pisara-radan on on tarkoitus helpottaa paitsi pääkaupunkiseudun myös koko maan junaliikennettä vähentämällä liikennettä Helsingin ruuhkaisella ratapihalla.