1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Sipilä: Suomi elää velaksi aiemmin sovittua pidempään

Keskustan puheenjohtajan Juha Sipilän mielestä minihallitusneuvottelujen tuloksena syntyi "sulle–mulle-vaalipaketti". Sipilä arvostelee hallitusta muun muassa poukkoilusta veropäätöksissä.

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Keskustan puheenjohtajan Juha Sipilän mukaan minihallitusneuvotteluissa tehdyt päätökset tarkoittavat, että Suomi elää velaksi aiemmin sovittua pidempään.

– Tässähän kukkaronnyörejä löysättiin yli miljardilla. Tämä on tällainen sulle–mulle-vaalipaketti, joka sisältää paljon mukavia asioita.

Sipilä sanoo myös toivoneensa hallitukselta pitkän tähtäimen toimia kasvun ja työllisyyden hyväksi, ei niinkään lyhyen aikavälin elvytystoimia. Sipilän mukaan ainoa pitkän aikavälin toimenpide uudessa hallitusohjelmassa on sukupolvenvaihdoksen helpottamisen selvittäminen.

Sipilä olisi perunut oppivelvollisuusiän noston ja kotihoidon tuen jakamisen vanhempien välillä. Vastaavasti hän olisi luopunut kevään kehysriihessä päätetystä lapsilisien leikkauksesta.

Sipilä arvostelee hallitusta myös poukkoilusta veropäätöksissä. Tällä Sipilä viittaa muun muassa energiayhtiöiden windfall-veron poistoon ja yritysten edustuskulujen vähennyskelpoisuuden palauttamiseen.

– Verotuksen pitäisi olla pitkäjänteistä ja ennustettavaa, kun puhutaan yritystoiminnasta.