1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Kasvupaketti paisui lähes kolminkertaiseksi – kaikilla puolueilla jotain esiteltävää

SDP:n tuore puheenjohtaja Antti Rinne sai läpi vaatimuksensa työllisyys- ja kasvupaketin lihottamisesta.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ja hallitusneuvotteluiden vetäjä, kokoomuksen Alexander Stubb. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

SDP:n ajama kasvu- ja työllisyyspaketti tukevoitui keväällä sovitusta 600 miljoonasta eurosta 1,7 miljardiin euroon, kun viiden hallituspuolueen johtajat esittelivät illalla tuoretta neuvottelutulosta uudesta hallitusohjelmasta. Kataisen hallitus sopi aiemmin kasvun tukemisesta 600 miljoonalla eurolla, ja Stubbin johdolla sovittiin 1,1 miljardin lisäpanoksesta talouskasvun tukemiseen.

Paketti kasvaa, kun hallitus satsaa asuntorakentamiseen ja ratahankkeisiin, joihin kuluu lisärahoista suurin osa.

Elvytystä varten valtio ottaa ennen kaikkea lisää velkaa. Päähallituspuolue kokoomus on pitänyt korkealla tavoitetta velkaantumisen taittamisesta, mutta nyt arvio on, että se toteutuu vuonna 2018, eli myöhemmin kuin mihin Jyrki Kataisen hallitus pyrki.

– Lisävelka on prosentuaalisesti loppujen lopuksi pieni. Me toivomme, että olemme sellaisessa taloustilanteessa, jossa nollakasvun, tai miinuskasvun aika ohitetaan, tuleva pääministeri Alexander Stubb (kok.) perusteli lisävelan ottamista.

– Me olemme saaneet varovaisen positiivisia signaaleja siitä, että Suomen talous lähtee kasvuun, että Suomen teollisuusrakenne on paremmassa kuosissa kuin aikaisemmin ja että vienti lähtee kasvuun. Eli pystymme tekemään tämän tyyppisiä talouspoliittisia päätöksiä ajassa. Ja kuten nuo luvut osoittavat, sen kasvun taittuminen lykkääntyy vuodella, Stubb jatkoi.

Verotus kevenee

Kokoomuksen kädenjälki näkyy siinä, että minihallitusohjelmassa verotusta kevennetään. Työn verotus kevenee noin 410 miljoonalla eurolla. Windfall-veroa ei oteta käyttöön. Myös yritysten edustusmenojen 50 prosentin vähennyskelpoisuus palautetaan.

Kokoomus ja SDP väänsivät etukäteen kättä oppivelvollisuusiän nostamisesta, josta ei nyt luovuta. Tosin kokoomus ei vieläkään usko, että aiotulla 15 miljoonalla koko ikäluokka pidetään pulpetissa.

Vihreät puolestaan olivat tyytyväisiä ratahankkeisiin, joita hallitus lupaa edistää. Kyse on pääkaupunkiseudun Pisara-radasta, länsimetrosta ja Tampereen kaupunkiraitiotiestä, joita valtio on rahoittamassa.

Ratojen rahoitus on sidottu siihen, että kaupungit vauhdittavat asuntorakentamista.

Lapsilisäleikkaus pysyy

Vihreille epämieluisa päätös on windfall-verosta luopuminen, mutta Niinistön mielestä tappiota lieventää se, että hallitusohjelmaan on saatu mukaan kirjaus siitä, että korvaavaa ympäristöveroa selvitetään tilalle.

Ydinvoimasta minihallitusohjelmassa ei ole mainintaa.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen oli tyytyväinen siihen, että lapsiperheiden asemaa tuetaan verovähennyksen kautta, vaikka lapsilisien leikkausta ei peruttukaan.

Ennakkoon vähiten vaateita oli RKP:lla, jonka puheenjohtaja Carl Haglund kertoi tiedotustilaisuudessa olevansa tyytyväinen ainakin siihen, että neuvottelijat pysyivät valtiontalouden menokehyksissä.

Muokattu 19.6. klo 21:04: Kasvu- ja työllisyyspaketti tukevoitui keväällä sovitusta 600 miljoonasta eurosta 1,7 miljardiin euroon, ei 1,1 miljoonaan euroon, kuten jutussa aiemmin luki. Myös otsikkoa on korjattu.