1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Egyptiläistuomioistuin vahvisti Muslimiveljeskunnan johtajan kuolemantuomion

Kaikkiaan tuomioistuin vahvisti lähes 200:n veljeskunnan tukijan kuolemantuomiot.

Poliisi vartioi tuomioistuimen ulkopuolella 21. kesäkuuta. Kuva: Khaled Elfiqi / EPA

Egyptiläistuomioistuin on vahvistanut lauantaina Muslimiveljeskunnan johtajan Muhammad Badien ja yli 180 muun ihmisen kuolemantuomiot, syyttäjä kertoo.

Badie ja 683 islamistiksi epäiltyä tuomittiin kuolemaan huhtikuussa. Lauantaina minyalainen tuomioistuin muutti neljän tuomiot elinkautisiksi vankeustuomioiksi ja vapautti syytteistä lähes 500 muuta.

Tuomittuja syytettiin väkivaltaisuuksista viime vuoden elokuun mielenosoituksissa, joissa protestoitiin Muslimiveljeskuntaan kuuluneen presidentti Muhammad Mursin heinäkuista syrjäyttämistä. Heitä syytettiin muun muassa kahden poliisin murhasta ja viiden murhayrityksestä.

Asianajajien mukaan tuomioista aiotaan valittaa. Suurin osa kuolemantuomion saaneista on edelleen pakosalla, he sanovat.

Mursin syrjäyttämisen jälkeen Egyptin uusi johto on tukahduttanut kovalla kädellä Muslimiveljeskunnan toimintaa ja julistanut järjestön terroristijärjestöksi. Satoja Mursin tukijoita on tuomittu oikeudenkäynneissä, joita ovat arvostelleet egyptiläiset ja ulkomaiset ihmisoikeusjärjestöt.

Maaliskuussa 529 muulle Muslimiveljeskunnan jäsenelle langetettiin kuolemantuomio, mutta tuomioista 492 muutettiin myöhemmin elinkautisiksi vankeustuomioiksi.