1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Raekuurot ja räntä ovat viilentäneet juhannuksen viettoa

Lämpötilat nousevat Etelä- ja Keski-Suomessa iltapäivällä 10–15 asteeseen, mutta jäävät sateessa alle 10 asteen. Lapissa lämpöä on 2–10 astetta.

Kotimaan uutiset
Rakeita trampoliinilla.
Raekuuron jälkiä Ruskon kunnassa.Joona Haarala / Yle
Rakeita ruohikolla.

Rakeet ovat ropisseet maahan eri puolilla Suomea: ainakin Ruskossa Turun seudulla, Juupajoella Pirkanmaalla ja Helsingissä. Lapissa satoi aamulla räntää, mutta räntäsade on nyt hellittänyt. Mikkelin seudulla on ukkostanut.

Rakeita voi sataa vielä iltapäivällä.

– Rakeet eivät näy tutkakuvissamme, mutta sadekuuroja tulee lähes koko maassa. Kuivinta on tällä hetkellä Pohjois-Karjalassa, mutta sateet ovat liikkumassa sinne, Ylen meteorologi Anne Borgström kertoo.

Rakeita tuli paikoin rajustikin. Helsingissä Kumpulan maauimalassa ollut Annele Holm-Louhelainen kertoo, että raekuuro oli niin voimakas, että päähän sattui.

– Yhtäkkiä alkoi sataa noin sentin halkaisijaltaan olevia rakeita kovalla kyydillä ja koska rakeet olivat niin kovia, oli suojauduttava hyppytornin alle, Holm-Louhelainen kuvailee ensimmäistä kertaa juhannuksena kokemaansa raekuuroilmiötä..

– Rakeita tuli niin paljon, että alettiin leikkiä jopa lumisotaa. Lumiukkoakin yritin tehdä, se ei oikein hyvin onnistunut koska raehileet olivat niin kylmiä. Uimalasit päässä sukeltanut uimari kertoi, että veteen tultuaan rakeet alkoivat sulaa vasta noin 10 sentin syvyydessä, hän kertoo.

Lämpötilat nousevat Etelä- ja Keski-Suomessa iltapäivällä 10–15 asteeseen, mutta jäävät sateessa alle 10 asteen. Lapissa lämpöä on 2–10 astetta, ja siellä sateet vähenevät iltaa kohden. Poutaisinta on länsirannikolla, ja etelässäkin poutaantuu illemmalla.

Juhannusyötä viitettiin varsin viileästi. Lämpötila painui pakkasen puolelle paikoin Pohjanmaalla, Keski-Suomen pohjoisosissa ja Pohjois-Savossa. Ensi yö on lämpimämpi, mutta hallaa voi esiintyä hyvin paikallisesti Etelä- ja Keski-Suomessa.

Poutaisinta on huomenna sunnuntaina Itä-Suomessa ja Länsi-Lapissa. Kuurosateet kuitenkin jatkuvat suuressa osassa maassa.

Lue seuraavaksi