1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Länsimaiset kosmetiikkajätit tekevät paluun Iraniin

Pohjois-Iranissa naiset suosivat värikkäämpiä ripsivärejä ja kukkaistuoksuja. Etelässä suositaan mustaa ripsiväriä ja myskinhajuisia tuoksuja.

Länsimaiset kosmetiikkajätit ovat palaamassa Iraniin.

Ranskalainen Lancome ilmoitti hiljattain tuovansa tuotteitaan Iranin markkinoille vuosikymmenten tauon jälkeen. Monet ranskalaiset ja amerikkalaiset kauneustuoteyritykset vetäytyivät Iranista vuoden 1979 islamilaisen vallankumouksen ja kauppapakotteiden julistamisen jälkeen.

Iranissa naisten pukeutumista säädellään monin rajoituksin, mutta islam ei kiellä kosmetiikan tai hajuvesien käyttämistä.

Pohjois-Iranissa naiset suosivat värikkäämpiä ripsivärejä ja kukkaistuoksuja, kun taas etelässä suositaan mustaa ripsiväriä ja myskinhajuisia tuoksuja. Myös iranilaismiehet ovat alkaneet pitää enemmän huolta ihostaan.

– Iranilaisnaiset meikkaavat heti herättyään. He tietävät, että jopa silloin kun he ovat sairaina, heidän täytyy näyttää hyvältä, kertoo muotisuunnittelija Tina Zarinnam.

Kosmetiikkaedustajien mukaan kauneustuotteiden käyttö onkin rajussa kasvussa talousvaikeuksista kärsineessä maassa. Yritykset arvioivat, että 38 miljoonan naisen maassa on kyse useiden satojen miljoonien eurojen kosmetiikkamarkkinoista.

Iran on Saudi-Arabian jälkeen Lähi-Idän toiseksi suurin ja maailman seitsemänneksi suurin kosmetiikkamarkkina. Alan selvitysten mukaan iranilaisnainen ostaa yhden ripsivärin joka kuukausi, kun esimerkiksi Ranskassa maskaroita ostetaan kerran neljässä kuukaudessa.