1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Argentiina suuttui jälleen suomalaistehtaaseen Uruguayssa

Argentiina uhkaa viedä kiistan UPM:n sellutehtaasta uudestaan Haagin kansainväliseen tuomioistuimeen. Syynä on Uruguayn antama lupa lisätä sellutehtaan tuotantoa. Paikalliset asukkaat marssivat jälleen sunnuntaina tehdasta vastaan.

Paperitehdasta vastaan järjestetty mielenosoitus Argentiinassa vuonna 2013. Kuva: Enrique Garcia Medina / EPA

Tämänhetkiset tapahtumat Fray Bentosissa sijaitsevan UPM:n tehtaan ympärillä muistuttavat paljon vajaan kymmenen vuoden takaisia tapahtumia. Tuolloin argentiinalaiset suivaantuivat suomalaistehtaan rakentamisesta maiden rajajoen Uruguayn puoleiselle rannalle.  Kansalaisaktivistit tukkivat kuukausiksi maita yhdistävän sillan,  ja lopulta asiasta riideltiin kansainvälisessä tuomioistuimessa Haagissa.

Tällä kertaa kyse on siitä, että alunperin Botnian, nykyään UPM:n omistama sellutehdas sai pari viikkoa sitten luvan nostaa tuotantoaan maksimikapasiteettiin eli 1,3 miljoonaan tonniin sellua vuodessa.

Jo viime syksynä UPM sai luvan lisätä tuotantoaan 1,1 miljoonasta tonnista 1,2:een. Silloinkin Argentiina suuttui, mutta asia haudattiin pikkuhiljaa villaisella.

Argentiinan valtio ja paikalliset asukkaat raivostuivat

Tällä kertaa Argentiinan ulkoministeri Héctor Timerman lähetti kovasanaisen kirjeen (siirryt toiseen palveluun) uruguaylaiselle kolleegalleen, Luis Almagrolle. Siinä Uruguayta syytetään maiden välisen rajajokisopimuksen loukkaamisesta, ja uhataan viedä kiista uudelleen Haagin kansainvälisen tuomioistuimen ratkaistavaksi. Timerman ilmoittaa myös, että Argentiina ottaa uudelleen arvioitavaksi suhteensa naapurimaahan.

Myös Argentiinan puoleiset ympäristöjärjestöt aktivoituivat. Gualeguaychún asukkaat aikovat marssia sunnuntaina Argentiinan ja Uruguayn yhdistävälle sillalle samaan tapaan kuin vuosia sitten.

– Meidän mielestämme nyt on oikea hetki vaatia UPM:n tehtaan sulkemista, sanoo Oscar Bargas Gualeguaychústa puhelimitse.

Hän arvostelee ankarasti suomalaisyritystä.

– UPM ei ole missään vaiheessa kuunnellut paikallisia asukkaita. Yritys ei välitä ihmisistä, vain rahasta ja voitoista, sanoo Bargas.

Vesinäytteet kiistan keskiössä

UPM:n Fray Bentosin tehdas on tuottanut sellua vuodesta 2007. Koko tämän ajan ajan Argentiina ja Uruguay ovat riidelleet siitä, saastuttaako tehdas Uruguay-jokea. Maiden välinen rajajokikomissio (Comisión Administradora del Río Uruguay, Caru) ottaa säännöllisesti vesinäytteitä, joiden tuloksia molemmat maat tulkitsevat eri tavoin.

Rajavesikomission uruguaylainen ja argentiinalainen jäsen kertoivat Yle Uutisille avoimesti näkemyksistään puhelimitse. Kumpikin halusi kuitenkin pysyä nimettömänä.

Heidän näkemyksensä on äärimmäisen kaukana toisistaan.

– Sekä Uruguayn ympäristöviraston tutkimukset että rajavesikomission tutkimukset osittavat, että UPM:n tehdas ei ole saastuttanut Uruguayjokea, sanoo komission uruguaylainen jäsen.

– Tehdas saastuttaa, ja paljon, sanoo puolestaan argentiinalainen jäsen.

Käy ilmi, että osapuolet puhuvat samoista tuloksista, mutta vertaavat niitä eri raja-arvoihin. Rajajokikomissiolla ja Uruguaylla on molemmilla raja-arvoja sallituille päästöille, ja ne poikkeavat osin toisistaan.

Argentiinalaisen jäsenen mukaan suurimmat kiistanaiheet koskevat tehtaan fosforipäästöjä sekä jokeen laskettavan jäteveden lämpötilaa, joka on jokivettä lämpimämpää.

Komission uruguaylainen jäsen kertoo mielenkiintoisen huhun, jonka mukaan Uruguayn valtio olisi antanut UPM:lle luvan lisätä tuotantoaan sillä ehdolla, että suomalaisyritys rakentaa Uruguayhin toisen sellutehtaan.  

UPM ei kommentoi tätä tietoa, eikä muutoinkaan tehdaskiistan viimeisiä käänteitä.