Hyppää sisältöön

Mormonikirkossa kuohuu – tasa-arvon puolustajaa uhataan erottamisella Yhdysvalloissa

Mormonikirkon jäsentä ja ihmisoikeusjuristia uhataan erottamisella, koska tämä on perustanut sukupuolten tasa-arvoa ajavan ryhmän.

Noin 200 ihmistä osoitti sunnuntai-iltana hiljaisesti mieltään Yhdysvalloissa Salt Lake Cityssä tukeakseen naista, jota mormonikirkon johto uhkaa kirkosta erottamisella. Samanlaisia mielenilmauksia järjestettiin tiettävästi myös 17 muussa maassa.

Ihmisoikeusjuristina työskentelevä Kate Kelly sai aiemmin kesäkuussa kuulla, että Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen kirkko uhkaa häntä erottamisella. Kelly on kuulunut mormonikirkkoon koko ikänsä.

Syy erotusuhkaukselle on Kellyn mormonikirkkoon vuonna 2013 perustama ryhmä, joka ajaa sukupuolten tasa-arvoa kirkossa ja puolustaa muun muassa naispappeutta. Tällä hetkellä mormonikirkossa naiset voivat työskennellä useissa johtavissa viroissa, mutta he eivät voi ryhtyä papeiksi tai suorittaa kasteita ja siunauksia.

Kirkon mukaan vain miehet voivat työskennellä papistossa. Syynä on "Vapahtajan asettama malli pappisvihkimyksissä".

Ryhmän perustamisen jälkeen kirkon johto on syyttänyt Kellyä uskosta luopumisesta ja kirkon opetusten julkisesta vastustamisesta. Kelly on kiistänyt syytökset. Toistaiseksi ei ole tiedossa, koska tieto Kellyn erottamisesta kerrotaan.

Mormonikirkko on tänä vuonna uhannut erottamisella myös homojen oikeuksia puolustanutta John Dehliniä. Mormonikirkkoon perehtyneiden tutkijoiden mukaan Kellyn ja Dehlinin tapaukset ovat merkittävimpiä vuoden 1993 jälkeen. Tuolloin kirkko erotti viisi kirkon oppeja kyseenalaistanutta jäsentä pysyvästi ja yhden väliaikaisesti.