Ruotsi huonoimpia kotouttamaan Euroopassa

Joka viidennellä Ruotsissa asuvalla on ulkomaalaiset juuret. Viime vuonna Ruotsi myönsi ennätykselliset 116 587 pysyvää tai tilapäistä oleskelulupaa.

Ulkomaat
Työnhakijoita työvoimatoimiston edustalla Tukholmassa helmikuussa 2014.
Työnhakijoita työvoimatoimiston edustalla Tukholmassa helmikuussa 2014. Ruotsin sijoitus Eurostatin tilaston neljänneksi huonoimpana maana integroimaan ulkomaalaistaustaisia on pysynyt muuttumattomana.Bertil Enevag Ericson / EPA

Ruotsi kuuluu Euroopan huonoimpiin maihin siirtolaisten integroimisessa työmarkkinoille, sanomalehti Dagens Nyheterin selvitys (siirryt toiseen palveluun) osoittaa. Vain Kreikka, Espanja ja Belgia ovat huonompia.

Ulkomaalaisten maahanmuutto Ruotsiin oli ennätysmäisen suurta viime vuonna. Sinne muutti lähes 116 000 siirtolaisia. Määrä on liki kaksinkertaistunut 2000-luvun alusta. Eniten on lisääntynyt aasialaisten maahanmuutto.

Joka viidennellä ruotsalaisella on ulkomaalaiset juuret. Määritelmään sisältyvät ne, jotka ovat itse syntyneet ulkomailla tai joiden toinen vanhempi on syntynyt ulkomailla.

Työttömyys noussut yli kolme prosenttiyksikköä

Ulkomaalaistaustaisten työttömyys on noussut yli kolme prosenttiyksikköä 13,1 prosentista 16,2 prosenttiin vuosien 2006 ja 2013 välillä. Ruotsalaisten työttömyys on noussut samaan aikaan vain 0,2 prosenttiyksikköä 6,1 prosentista 6,3 prosenttiin.

Ulkomaalaistaustaisten työllisyysaste on kuitenkin parantunut samaan aikaan. Se on 57,8, kun ruotsalaisten on 67,5 prosenttia.

Kaikkien muiden ulkomaalaisryhmien paitsi afrikkalaisten työllisyysaste on parantunut, ja ero ruotsalaisiin kaventunut. Ruotsin sijoitus Eurostatin tilaston neljänneksi huonoimpana maana integroimaan ulkomaalaistaustaisia on kuitenkin pysynyt muuttumattomana.

Ulkomaalaisten vaikea saada koulutustaan vastaavaa työtä

Ulkomaalaistaustaiset saavat huomattavasti ruotsalaisia harvemmin koulutustaan vastaavaa työtä. 37 prosenttia korkeakoulutetuista ulkomaalaisista miehistä oli koulutustasoaan heikomassa ammatissa vuonna 2011. Ruotsalaisten vastaava määrä oli 17 prosenttia.

Ruotsi odottaa jopa 80 000 turvapaikanhakijaa tänä vuonna (siirryt toiseen palveluun). Se on luvannut, että kaikki syyrialaiset turvapaikanhakijat saavat jäädä maahan. Viime vuonna Ruotsi myönsi ennätykselliset 116 587 pysyvää tai tilapäistä oleskelulupaa.