Tutkimus: Miehet tuntevat kipua suurten, naiset pienten leikkausten jälkeen

Sukupuolinäkökulma ensi kertaa mukana leikkauspotilaiden kipujen tutkimuksessa.

terveys
Näkymä leikkaussaliin.
Ludovic Di Orio / Goodshot

Sukupuoli saattaa vaikuttaa siihen, miten paljon ja millaisten leikkausten jälkeen leikkauspotilaat kipuilevat, tuore saksalaistutkimus vihjaa.

Saksalaisten tulokset ovat mielenkiintoisia, sillä sukupuolen merkitykseen on alettu kiinnittää enemmän huomiota monilla lääketieteen aloilla. Leikkauspotilaiden kipuilussa tätä näkökulmaa ei vielä ole käytetty.

Tulokset julkaistiin Euroanesthesia-konferenssissa Tukholmassa, ja niiden perusteella miehet kärsivät kivuista naisia enemmän etenkin suurten verisuonioperaatioiden ja ortopedisten leikkausten jälkeen. Naiset sen sijaan kipuilevat miehiä todennäköisemmin pienempien leikkausten, kuten diagnostisten leikkausten ja koepalojen ottamisen jälkeen.

Tutkimukseen osallistuneet 10 000 leikkauspotilasta arvioivat kipujaan vuorokauden kuluttua leikkauksesta. Aineistoa kerättiin Ruhrin yliopistollisissa sairaaloissa neljän vuoden ajan.

Ennen lisätutkimuksia ja vertaisarvioiduissa tieteellisissä lehdissä julkaistuja tuloksia saksalaisten havaintoja kannattaa tulkita varovasti. Tulokset kuitenkin viittaavat sukupuolen vaikuttavan siihen millaisia kipuja potilaat kokevat eri leikkaushoitojen jälkeen.

Lähteet: Uutispalvelu Duodecim