1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ylen aamu

Matkaoppaat syntyvät omien elämysten kautta – kritiikkiä unohtamatta

Kun Jukka Mallinen kirjoitti sankarimatkaoppaan Kaliningradista, taustalla olivat hyvät kontaktit venäläisiin boheemipiireihin. Heidi Kalmari on puolestaan kirjoittanut Mondo-oppaan omasta kotikaupungistaan.

Millainen on hyvä matkaopas ja miten se tehdään? Asiasta keskustelivat Sankarimatkailijaoppaiden kirjoittaja Jukka Mallinen ja Helsinki-oppaan kirjoittanut Heidi Kalmari.
Lomakausi alkaa ja moni suuntaa ensimmäiseksi kirjakaupan matkaopasosastolle. Millainen on hyvä matkaopas ja miten se tehdään? Sen tietävät Sankarimatkailijaoppaiden kirjoittaja Jukka Mallinen ja Helsinki-oppaan kirjoittanut Heidi Kalmari.

Sankarimatkaoppaita kirjoittanut Jukka Mallinen uskoo, että parhaat matkaoppaat syntyvät omien elämysten ja hyvien suhteiden avulla. Hän itse on kirjoittanut subjektiivisiin kokemuksiin perustuvia oppaita yhteistyössä runoilijoiden kanssa.

- Tekemäni läpyskät ovat erikoisia genrestään. Minulla on ollut erikoisia suhteita Moskovan boheemipiireihin jo neuvostoajoilta, Jukka Mallinen kertoi Ylen aamu-tv:ssä maanantaina.

Heidi Kalmari kirjoitti matkaoppaan omasta kotikaupungistaan Helsingistä. Ensin häntä kauhistutti, miten löytää jokaisen "salaisen lounaspaikan Pitäjämäestä". Nopeasti hän kuitenkin ymmärsi, että on kirjoittamassa ulkomaalaisille ja ulkopaikkakuntalaisille. Kaikkea ei tarvitse mainita, tärkeintä ovat monipuoliset vinkit.

- Mondo-oppaassa kerrotaan ihan reilusti omat lempipaikat ja omia tarinoita. Tietysti pitää muistaa, että valikoimaa riittää. Kun on erilaisia matkalijoita, on myös erilaisia hotelleja ja erilaisia ravintoloita tarjolla, Kalmari kuvailee.

Kalmari ei halua käyttää palstatilaa huonojen kohteiden haukkumiseen. Päämäärä on innostaa ja kannustaa lukijaa matkailuun, silti kriittinenkin saa olla.

- Sibelius-monumentista taisin sanoa, että ei se ole niin suuri elämys kuin voisi kuvitella, hän naurahtaa.

Mallisen mielestä kriittisyys on tärkeää.

- En ole kirjoittanut Pietarin matkaopasta, mutta jos kirjoittaisin, niin esimerkiksi ravintolamaailmasta sanoisin, että Nevskin hienon näköiset ravintolat ovat kauhean kalliita turistirysiä. Ei tarvitse mennä kuin 100 tai 150 metriä Nevskin ulkopuolelle, niin löytää paljon parempia paikkoja, joissa hinnat ovat noin puolet Suomen hinnoista, hän kertoo.

Uusille matkaoppaille on tilausta jatkuvasti, sillä oppaat vanhenevat nopeasti.

- Ravintoloiden suhteen se vanhenee heti. Kirjoittamisen ja painon välillä oli kuukausi, tässä ajassa pari ravintolaa oli jo muuttanut. Helsingissä vaihtuvuus on muutamissa kohdissa todella hektistä. Mutta suurin osa asioista ei muutu mihinkään. Ulkoilureitit, maisemapaikat, nähtävyydet ja kaupunginosat säilyvät, Kalmari tiivistää.