Perinnerakentaja ei jouda lomailemaan kesällä

Kurikkalainen perinnerakentaja Leo Lönnroth viettää kesälomansa talvisaikaan. Perinnerakentajaa työllistää kesällä erityisesti vanhojen rakennusten ja uudiskohteiden entisöintiurakat.

Kotimaa
Perinnerakentaja Leo Lönnroth tekee ylläpitokorjausta vanhoille junataloille Vaasan Vöyrinkaupungilla.
Antti Haavisto / Yle

Kurikkalaisella perinnerakentaja ja koristeveistäjämestari Leo Lönnrothilla pitää kesällä kiirettä. Tällä hetkellä mies entisöi Vöyrinkaupungilla Vaasassa sijaitsevia vanhoja puutaloasuntoja, jotka monet vaasalaiset tuntevat niin sanottuina junataloina. Talot rakennettiin vuonna 1906 rautatiehenkilöstön käyttöön.

– Asunto-osuuskunta Framtidin puutaloihin tehdään ylläpitokorjausta, eli lähinnä käydään läpi verhousta ja listoja, ja vaihdetaan huonompia parempiin. Muutamaan nurkkaan joudutaan ehkä vaihtamaan hirret, mutta hyvässä kunnossa nämä rakennukset ovat muuten, kertoo Leo Lönnroth.

"Junatalojen" yksi näkyvä erikoisuus on ikkunanpieliin tehdyt puiset junat. Lönnrothin mukaan vanhaan aikaan on nähty enemmän vaivaa myös yksityiskohtaisempiin koristeluihin.

Junakoristeita Asunto-osuuskunta Framtidin vanhojen puutalojen ikkunoissa Vöyrinkaupungilla Vaasassa.
Antti Haavisto / Yle

– Nämäkin on tehty kaunistukseksi kestämään pitkälle tulevaisuuteen, joten ehkä tässäkin näkyy se elinkaariajattelu. Se on pieni panostus tekovaiheessa, että hiukan enemmän on satsattu ulkonäköön, arvioi Lönnroth.

Suomessakin opittu arvostamaan vanhaa

Perinnerakentaja Lönnroth sanoo sen olevan onni, että vanhojen rakennusten purkaminen ja uusien rakentaminen tilalle alkaa olla Suomessa taaksejäänyttä elämää.

– Onneksi näin on. Luulen, että näemme vielä senkin ajan, kun aletaan jälleenrakentaa vanhoin piirustuksin.

Lönnroth arvioi reilut sata vuotta vanhojen junatalojenkin kestävän aikaa vielä useita satoja vuosia eteenpäin, mikäli niistä huolehditaan yhtä hyvin kuin tähän mennessä.

Kesällä ei kerkeä lomailla

Perinnerakentajien ja rakennusentisöijien kulta-aika on käsillä nyt, mutta työtään rakastavaa ei talvipakkasten lomat haittaa.

Perinnerakentaja Leo Lönnroth ei kerkeä lomailemaan kesällä.
Antti Haavisto / Yle

– Kesä on kiireistä aikaa, joten lomat pidetään vasta talven sydämessä, hymähtää Lönnroth, ja jatkaa vielä omasta työstään:

– Vanhoilla rakennuksilla on kuitenkin erilainen elinkaari kuin uudemmilla. Koen itsekin kunnia-asiana, että vanha rakennuskanta pidetään käyttökuntoisena.