"Kaulimien väärinkäyttö on kielletty"

Lappeenrantalainen puunsorvaaja valmistaa yrityksessään muun muassa yli 15000 kaulinta vuodessa. Harvinaisimman tilaustyön käyttötarkoitus ei koskaan selvinnyt tekijälle.

ilmiöt
Puukaulin. Tehty Lappeenrannan joutsenossa Jouko Nikamaan sorvauspajalla.
Yle

Jouko Nikamaa on tehnyt Lappeenrannan Joutsenossa sorvaustöitä lähes 30 vuotta. 1987 maanviljely sai jäädä ja Nikamaa teki sorvausharrastuksestaan työn itselleen.

- Lehmät tekivät sorvauslaitteille tilaa ja siitä lähtien on tullut tehtyä pääasiassa puisia taloustarvikkeita, Nikamaa sanoo.

Nikamaan pajalla tehdään lähinnä sorvaustöitä. Erilaiset taloustarvikkeet ovat päätuotteita, mutta esimerkiksi aidantolppiakin valmistetaan tilauksesta.

- Erikoisin tekemäni tuote lienee kirjailija Leo Suomelan tilaama pallo. Se oli hieman jalkapalloa pienempi laite, mikä oli keskeltä halki ja siinä oli saranat. Sain laitteelle kolme eri selitystä, mutten varmasti tiedä vieläkään mihin tarkoitukseen sen tein, nauraa Nikamaa.

Tulipa Nikamaalle pari päivää sitten pyyntö suunnitella ja valmistaa skeittiramppi yksityisen talon pihalle.

- Vähän pitää aivonystyröitä hieroa, että miten se idea saadaan paperille ja valmiiksi.

Kaulimen valmistus vaatii useita työvaiheita

Puukaulin on sorvauspajan päätuote. Niitä on tänä vuonna valmistettu jo 4000 kappaletta. Viime vuonna niitä valmistettiin 15 000.

- Pari rekkalastillista koivulankkua riittää hyvin vuoden raaka-aineeksi, summaa Nikamaa.

Hyvän kaulimen teko vaatii laadukkaan, oksattoman raaka-aineen ja siihen käytetään kymmenen työvaihetta. Kaulimen malli on ollut sama alusta lähtien.

- Malli on varmaan satoja vuosia sitten hyväksi koettu leipurien ja emäntien toimesta. Sitä ei kannata muuksi muuttaa. Tosin viime kesänä kahvaan lisättiin muutama millimetri lisää pituutta, kertoo Nikamaa.

Kaulimen tekijä ei ole jauhopeukalo

Jouko Nikamaa ei ole sanojensa mukaan kova leipomaan. Joskus mies on kuitenkin kaulimeen koskenut.

- Kuhmoon on nyt pyydelty Rönttöspäiville, joten saattaa olla, että joudun tekemään vielä rönttösiä.

Tutut ihmettelevät joskus, miksi kaulimia menee niin paljon. Käyttääkö naisväki kaulinta kenties mieheen?

- Aina, kun torilla myydessä asia tulee puheeksi, sanon, että kaulin on vain leipomiseen, sen väärinkäyttö on kielletty, nauraa Nikamaa.