Näin peset auton tuulilasin oikein

Kesän valo paljastaa auton tuulilasiin liiskaantuneet hyönteisten raadot, kuraroiskeet ja paksun pölykerroksen. Usein sisäpuoli on jopa likaisempi kuin ulkopuoli.

liikenne
Siitepölyä auton tuulilasilla
Timo Leponiemi / Yle

Auton tuulilasi saattaa äkkiä vilkaisemalla näyttää salonkikelpoiselta, mutta viimeistään taittuva valo paljastaa karun todellisuuden. Koko tuulilasi on läiskien, länttien ja tomukerroksen peitossa, tietää tiepalvelukouluttaja, Autoliiton Hämeenlinnan osaston puheenjohtaja Kari Lammia.

– Siinä vaiheessa, kun ehtooaurinko rupeaa paistelemaan silmiin, autoilija usein huomaa, ettei ikkunan läpi näy oikein mitään. Usein juuri sisäpuoli on se likaisempi puoli.

Yhtä en vaihda – vanhaa sanomalehteä

Lammia muistuttaa, että auton tuulilasi olisi hyvä puhdistaa määräajoin. Parhaan lopputuloksen saa pyyhkimällä lasia vanhalla sanomalehdellä.

– Olen yhdeltä fikseriltä saanut ohjeeksi, että ei missään nimessä kannata käyttää mitään pyyhepapereita eikä rättejä. Sanomalehti on kaikkein paras. Ei jää minkäännäköisiä viiruja lasiin, eikä nukkaa. En vaihtaisi sitä mihinkään.

Lammia itse käyttää puhdistusaineena painepulloissa myytäviä vaahtoja, mutta sopiva puhdistusaine on makuasia.

– Se on vähän kuka mistäkin tykkää. Painepulloissa on sellaisia vaahtoja. Ne eivät valu kauhean paljon ja itse käytän sellaisia. Jotkut käyttävät kotitalouden ikkunanpesuaineitakin.

Kari Lammia myöntää, että autojen muotoilu ei aina edistä tuulilasin puhtaanapitoa. Nykyajan autojen tuulilasit ovat monesti sellaisessa asennossa, että varsinkin alanurkkia on vaikea ulottua puhdistamaan.

– Siihen täytyy käyttää jotain lastaa tai jotain, mikä menee sinne kapeisiin tiloihin. Siinä pitää käyttää mielikuvitusta.

Liottamalla eroon hyönteisten raadoista

Tuulilasin ulkopuolen pesussa on hyvä ensin huuhdella ylimääräinen kura ja irtoava lika pois. Pahimmat itikan raadot ja roiskeet voi pehmentää ensin liottamalla niitä ja sitten harjataan varovasti.

– Pakko sitä on hinkata, jos sen haluaa saada puhtaaksi. Lopuksi viimeistely jälleen sanomalehdellä.

Tuulilasinpyyhkimiin pinttyy maantiepikeä ja muuta törkyä, eikä lasin pesemisestä ole hyötyä, jos pyyhkimien sulat jäävät likaisiksi.

– Siinä vaiheessa, kun lasin on puhdistanut, raa'alla lasinpesunesteellä kannattaa vielä puhdistaa tuulilasinpyyhkimet.

Kari Lammia vinkkaa vielä antamaan tuulilasin pesulle loppusilauksen, joka helpottaa puhtaanapitoa.

– Kesäaikaan varsinkin on markkinoilla aineita, joita voi laittaa pissapojan veden joukkoon. Se irrottaa itikoita.