1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Knuuttila valloitti Mont Blancin vaikeimman kautta

Sää selkeni ja 18-vuotias imatralainen pääsi nousemaan vaikeaa ja jäistä reittiä Mont Blancille. Loppuosuuden mies joutui tarpomaan syvässä lumessa, koska kukaan ei ollut pitkään aikaan kulkenut reitillä.

Kotimaan uutiset
Imatralainen vuorikiipeilijä Juho Knuuttila Mont Blancilla kesäkuussa 2014.
Nousu Mont Blancille yksin vaikeaa reittiä pitkin, otti Knuuttilan voimille. Ylhäällä, 4810 metrin korkeudessa, kiipeilijällä oli kuitenkin mahtava fiilis.Juho Knuuttila

Imatralainen vuorikiipeilijä Juho Knuuttila pääsi kiipeämään Italian ja Ranskan rajalla sijaitsevalle Mont Blancille viime perjantaina. Hän joutui odottamaan sään selkenemistä pari päivää, mutta lopulta nousu onnistui.

Knuuttila ei halunnut kiivetä tavallisia reittejä, vaan valitsi hyvin vaativan Brevna Spurin reitin.

Kiipeäminen kesti kahdeksan tuntia. Reitti oli jäinen, ja nousua tuli aamuyön tunteina noin 1300 metriä.

– Fiilis huipulla oli ihan mahtava. Paras fiilis, mitä on ollut minkään mäen päällä, sanoo Knuuttila.

Huipulla noin 300 metrin nousun Knuuttila tarpoi syvässä lumessa, sillä kukaan ei ollut avannut polkua pitkään aikaan. Tähän kului aikaa kaksi tuntia.

Yksin kiipeäminen vaatii päältä paljon. Keskittyminen on oltava täydellistä ja lisäksi kahdeksan tunnin aikana fysiikka on kovilla, sillä lepopaikkoja jääseinällä ei juuri ole.

Vuorilta saa uusia tuttavuuksia

Ennen sään selkeytymistä Knuuttila vietti aikaa vuorimajalla, missä kävi parikymmentä muutakin kiipeilijää eri puolilta Eurooppaa.

- Illan aikana ehtii ystävystyä, ja muutaman kanssa vaihdettiin numeroitakin, Knuuttila kertoo.

Tällä viikolla Juho Knuuttila suuntaa kulkunsa Weisshornille, mikä on hänen sanojensa mukaan yksi Alppien hienoimmista vuorista.

Ensi perjantaina tai lauantaina Knuuttilalla on tarkoitus aloittaa vuorokauden rutistus, minkä aikana on tarkoitus kiivetä 18 yli 4000 metristä huippua.

Lue seuraavaksi