Orpo: Yrittäjyyden puolesta puhuva kalamies

Maa- ja metsätalousministerin salkun saava Petteri Orpo harkitsi keväällä osallistumista kokoomuksen puheenjohtajakisaan.

politiikka
Petteri Orpo.
Petteri Orpo.Jussi Nukari / Lehtikuva

Maa- ja metsätalousministeriksi ryhtyvä kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Petteri Orpo on toisen kauden kansanedustaja.

Orpo nousi mukaan valtakunnalliseen politiikkaan puolueen entisen puheenjohtajan Ville Itälän erityisavustajana. Sitä ennen hän toimi puolueen Varsinais-Suomen osaston toiminnanjohtajana. Orpo on kotoisin Köyliöstä, Satakunnasta. Nykyään hän asuu Turussa.

Vuonna 2003 hän siirtyi kokoomuksen apulaispuoluesihteerin tehtävään, ja eduskuntaan hän nousi vuonna 2007.

– Eduskunnassa minut valittiin ensimmäisen kauteni alussa eduskuntaryhmän varapuheenjohtajaksi, mikä oli minulle suuri asia. Sain osallistua eduskuntaryhmän työn johtamiseen ja suunnitteluun sekä kokoomuksen ministeriryhmän työskentelyyn, joka on ollut todellinen vaikuttamisen paikka, Orpo kertoo.

Hän tuli valituksi eduskuntaryhmän johtoon elinkeinoministeriksi siirtyneen Jan Vapaavuoren tilalle vuonna 2012. Tänä keväänä hän pohti osallistumista kokoomuksen puheenjohtajakisaan, mutta jättäytyi siitä pois. Hän halusi olla enemmän perheensä kanssa kuin tehtävä olisi sallinut.

44-vuotias Orpo on valtiotieteen maisteri. Hän on kahden alle kymmenvuotiaan lapsen isä.

Hän kertoo aloittaneensa yhteiskunnallisen vaikuttamisensa ylioppilaskunnasta, jonka pääsihteerinä hän toimi 1990-luvulla.

Orpo on innokas kalamies ja kalastaa sanojensa mukaan aina kun siihen tulee mahdollisuus.

– Eniten pidän hauenkalastuksesta heittoustimella Turun saaristossa, rauhallisesta uistelusta Inarinjärven karuissa pohjoisissa vuonoissa tai siiankalastuksesta mökkijärvellämme Säkylän Pyhäjärvellä, hän kertoo.

Lisäksi hän harrastaa golfin pelaamista.