Hyppää sisältöön

Kuntoilubuumi valtasi muodin: Pikkutakkeja ja pinkkejä juoksulenkkareita

Muoti ottaa tällä hetkellä paljon vaikutteita urheilusta. Yhtenä syynä on terveellisten elämäntapojen ja kuntoilun suosio. Muotivaatteissa käytetään nyt myös paljon urheilua varten kehitettyjä materiaaleja.

Urheilumuoti näkyy myös Helsingin katukuvassa. Kuva: Yle

Helsingin keskustassa kävelee pikkutakkeihin ja farkkuihin sonnustautuneita miehiä ja naisia. Jalassaan heillä on neonväriset juoksulenkkarit. Urheilu on nyt muodissa in.

– Kirkkailla väreillä halutaan heijastaa katumuodissa ja arkipukeutumisessa tervettä, reipasta elämäntapaa. Halutaan näyttää terveiltä ja reippailta. Iloiset värithän kertovat siitä asiasta, sanoo vaatesuunnittelija Jasmine Julin-Aro.

Edellisen kerran urheiluvaikutteet näkyivät muodissa näin selkeästi 80-luvulla. Silloin villitsi esimerkiksi aerobic. Urheilu on tuonkin jälkeen vaikuttanut pukeutumiseen esimerkiksi suurten urheilukilpailujen aikaan.

Urheilu- ja ulkoiluvaatteita 80-luvulta lähtien suunnitelleen Jasmine Julin-Aron mukaan urheilu näkyy nyt muodissa kuntoilubuumin takia.

– Meillä on vapaa-aikaa enemmän kuin aikaisemmin, vaikka onkin kiireisempää töissä. Viime vuosina suosikkiteemana on myös ollut hyvinvointi, itsestään huolehtiminen, ulkoilu ja terveellinen elämä.

Urheiluvaatteita joka rekistä

Urheilumuotia ei myydä enää pelkästään urheilukaupoissa, vaan mukaan ovat lähteneet myös vaateketjut H&M:sta Seppälään. Monilla ketjuilla on jo omat osastonsa urheiluvaatteille tai vastaavasti omat urheiluvaikutteiset mallistonsa.

Esimerkiksi Seppälässä urheilu ei ole ollut esillä koskaan näin laajasti.

– Tämä ennustettiin tulevaksi jo puolitoista vuotta sitten. Nyt se on näkyvissä jokaisella brändillä, sanoo design manager Arja Paakkola-Saarinen.

Urheilu näkyy muun muassa numeroprintteinä kankaissa ja urheiluvaatteita yhdistetään muodollisempaan pukeutumiseen.

– Esimerkiksi juoksushortsit on tuotu bisnespukeutumiseen ja hölkkähousuista on muotoiltu bisneshousuja, Paakkola-Saarinen kertoo.

Moottoripyöräasujen materiaalit kelpaavat nyt myös iltapukuihin huippumuodissa. Kuva: Yle

Urheilu kelpaa myös huippumuotiin

Urheiluun on hurahtanut myös huippumuoti. Omia sporttimallistojaan ovat tehneet muun muassa Chanel, Marc Jacobs ja Alexander McQueen.

Huippumuodissa buumin aloitti Stella McCartney, joka on jo useamman vuoden tehnyt Adidakselle omaa urheilumallistoa.

– Se on mallisto, jolla hän tekee elantonsa. Sen avulla on mahdollista tuottaa Stella McCartney -catwalkmallisto siihen viereen, sanoo vaatesuunnittelija Jasmine Julin-Aro.

Huippumuodissa urheilullisuus on viety pelkkiä sporttivaatteita pidemmälle. Muotiluomuksissa hyödynnetään nyt paljon urheilu- ja ulkoiluvaatteissiin suunniteltuja materiaaleja.

– Erilaisia moottoripyöräilyyn tarkoitettuja metallipitoisia materiaaleja tai ulkoiluvaatteisiin tarkoitettuja teknisiä reikäkankaita käytetään iltapuvuissa, Julin-Aro kertoo.

– Myös erilaiset liimausteknologiat ja laserleikkaukset on otettu koristelutekniikaksi. Samoin 3D-printtaus on otettu ensimmäisenä ulkoiluvaatteisiin ja nyt siten tehdään esimerkiksi korsettiliivejä iltapukuihin.

.
.