"Kesäalessa ihmisiä kiinnostavat kaikki tuoteryhmät, talvialessa korostuu muoti"

Juhannus aloitti monessa kuopiolaisessa liikkeessä alennusmyynnit. Osa kaupoista käynnisti alensa jo muutama viikko sitten. Alueen liikkeistä kerrotaan, että kesälomat vauhdittavat kaupankäyntiä.

alennusmyynti
Alennusmyynti vaatekaupassa.
Petri Ukura / Yle

Alennusmyynnit käynnistyivät suurimmassa osassa liikkeitä tänään.

Kuopiolaisen PeeÄssän toimialajohtaja Juha Riikola ei lähde veikkailemaan, miten kesän vaihtelevat säät vaikuttavat myyntiin. Hän kertoo, että koska monessa kaupassa aloitettiin alemyynnit jo muutamia viikkoja sitten, vähensi tämä PeeÄssän alennusmyyntipainetta.

– Tavaraa on myyty alessa tavalliseen tapaan. Yleinen taloustilanne näkyy lähinnä erikoistavarakaupassa, Riikola summaa.

Samaan tapaan tavaratalo Carlson aloitti alennusmyyntinsä juhannuksena. Tavaratalonjohtaja Sanna Nyyssönen kertoo myös huomanneensa taloustilanteen vaikutukset myyntiin.

– Asiakkaat ovat varovaisia ja harkitsevia ostajia, vaikka ei ehkä olisikaan tarvetta säästellä.

Nyyssönen toteaa, että alemyynneissä edulliset tuotteet ovat myyntivaltteja. Myös vuodenajoilla on hänen mukaansa vaikutusta alemyynteihin.

– Kesäalessa ihmisiä kiinnostavat kaikki tuoteryhmät, mutta talvella korostuu muoti.

KCM-Anttilan aluejohtaja Timo Metsäranta kertoo Keskon aloittaneen alemyynnit osittain juhannusaattona. Asiakkaita on Metsärannan mukaan riittänyt tavallista enemmän lomien alkamisen vuoksi.

– Alemyynnissä korostuu yleensä naistenvaatteiden myynti. Kesävaatekauppaa alessa tehdään nytkin. Talvi ja kevät ovat vaatemyynnin kannalta ylipäätään vaikeita kaikilla kaupoilla.