1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Kesätyö yrittäjänä on ahkeran nuoren vaihtoehto

Monen nuoren loma kuluu kesätöissä. Jos vapailta työmarkkinoilta ei töitä löydy, on yhtenä vaihtoehtona yrittäjyys. Itsensä työllistäminen kartuttaa rahan lisäksi myös roppakaupalla kokemusta.

4H pyykkäystä

Kun kesätyö on kiven alla voi nuori työllistää itse itsensä 4H-yrittäjänä. Hilla Ryösölle kokemus on ollut opettavainen ja monipuolinen.

– Säännöllisiä hommia minulla on pesulatyö ja yksi muistiasiakas, jonka luona käyn säännöllisesti. Sitten oon hoitanu lapsia ja pessyt ikkunoita ja siivonnu eli kaikenlaista laidasta laitaan, luetelee Kip Kap Hillan yrittäjä Hilla Ryösö.

Anni Lähteenmäki aloitti uransa yrittäjänä leipomalla leivonnaisia, tarjoiluapuna ja siivoamalla. Nyt kolmas kesä täyttyy pesulapalveluista. Aikaisemmin hän on toiminut pesulassa kiireapulaisena, mutta nyt vastuu on kokonaan itsellä.

– Tässä on ollu ne omat riskinsä. Ennen kun on tarjonnut vaan omaa työpanostaan niin siinä ei ole rahallista riskiä ollut ollenkaan. Tässä on enemmän paineita siinäkin, miettii Emännänjatkoa pyörittävä Anni Lähteenmäki tämän kesän haastettaan.

Jokainen penni on vaivalla ansaittu

Molemmat tytöistä vannottavat, että työtä riittää, vaikka se onkin pieninä murusina maailmalla.

– Ehkä tää ei helppo kesätyö oo. Kyllä tässätuntuu, että jokaisen pennin eteen joutuu tekemään ihan töitä, kuvailee työtään Hilla Ryösö, mutta vakuuttaa yrittäjyyden antavan paljon muutakin kuin rahallista korvausta.

Sitten oon hoitanu lapsia ja pessyt ikkunoita ja siivonnu eli kaikenlaista laidasta laitaan

Hilla Ryösö

Työ voi olla myös juttuseurana olemista

Työtilaisuudet löytyvät tuttujen kautta ja puskaradion välityksellä. Tänä keväänä 4H-järjestö koulutti nuoria yksinäisten muistisairaiden vanhusten seuraksi. Vanhusten avopalveluita tarjoavan Elämännälän yrittäjä Marjo Vento kertoo asiakkailleen reippaista 4H yrittäjistä, joita on mahdollista saada avuksi esimerkiksi ulkoiluun. Juttuseurastakin ollaan valmiita maksamaan.

– Kyllähän siinä tietyt rajat on, mutta kyllä seurastakin ollaan valmiita maksamaan. Tällaisesta palvelusta ollaan hyvin kiitollisia ja käynnit on hyvin odotettuja, kertoo Elämännälän yrittäjä Marjo Vento.